28.07.2022 4521

Привітання з Днем Української Державності

Привітання з Днем Української Державності
Привітання з Днем Української Державності

Шановна університетська спільното!

Цього року, вперше за весь час існування України на мапі світу, ми відзначаємо свято нашої ідентичності як частини цивілізованого, прогресивного суспільства розвитку та майбутнього – День Української Державності.

Історичний розвиток України як держави – це злети та падіння від самостійної, процвітаючої та передової середньовічної Київської Русі до підневільних частин сусідніх імперій і від національної свідомості до поневолення думок. Нині ми живемо у час, коли пишеться нова сторінка історичного літопису України як держави. Навіть більше – кожен з нас своїми переконаннями, поглядами, ставленням пише свою літеру в ньому.

Війна, що триває вже шостий місяць, є відображенням протистояння, що триває вже понад чотири століття. Того запеклого явного та прихованого бою, який ми, українці, ведемо з нашими поневолювачами. Але загарбливі імперці у своїм зажерливих посяганнях забули головне: ми, українці, ніколи не втрачали віру у власні сили та у здійснення мрії про незалежну державу, а тому попри тотальний терор і знищення пронесли свої традиції, мову та культуру, дбайливо пестячи й оберігаючи їхні найменші прояви.

Ми загартувалися всупереч всьому, зміцніли духовно, зросли інтелектуально. Й отримавши у 1991 році незалежну Україну для українців, досягнувши мрії багатьох поколінь наших попередників, усвідомивши помилки та закарбувавши важкий досвід поневолення, тепер будемо докладати всіх зусиль, аби не втратити її.

Шостий місяць у пекельній борні, під ракетними й артилерійськими обстрілами ми гартуємо дорогу до права і надалі бути вільними.

Крізь всепоглинаючий біль розстріляних і закатованих дорослих і маленьких українців ми переоцінюємо власне бачення друзів і ворогів.

Крізь крики та стогін поранених ми переоцінюємо значення рідної мови та її надважливість.

Крізь кров патріотів – воїнів і мирного населення – ми торуємо шлях до волі та суверенності.

Крізь прірви вибухів і морок димів від обстрілів ми йдемо до своєї цілі.

Ми платимо надзвичайно високу ціну за нашу державність. За право жити. За право бути українцями.

З Днем Української Державності, шановні університяни! Пам’ятаймо, що ми є «… народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була»!

Ректор Олена НЕПОЧАТЕНКО