16.05.2013 6646

Презентація книги "Дом над парком"

   Напередодні Дня науки в нашому університеті відбулась визначна подія – презентація книги Олександра Головцова «Дом над парком». У читальній залі Наукової бібліотеки зібрались ті, хто вже встиг прочитати саму книгу або її електронну версію. Літературознавці, історики, читачі вже оцінили і продовжують давати оцінку книзі, яка побачила світ у вересні минулого року.

   Для Наукової бібліотеки презентації книг Олександра Головцова стали доброю традицією. Вперше зустріч з автором відбулася 15 травня 2007 року, коли презентували його книгу «Праздник жизни – молодости годы», і вже шість років ми плідно співпрацюємо з Олександром Леонтійовичем.

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар Наукової бібліотеки,  автор презентації

   Книга Олександра Головцова «Дом над парком» була надрукована у видавництві «ПІЯФ» і стала зразком вдалої співдружності «фізиків і ліриків». На презентації нової книги  виступив видавець і брат автора Віктор Головцов, який розповів про життєвий і творчий шлях Миколи Анциферова, бо саме його пам’яті присвячена книга.

Батько і син Анциферови

   Відомий культуролог, історик народився в родині інспектора Уманського училища землеробства і садівництва Павла Анциферова у 1889 році. Як писав Микола Павлович Анциферов: «Софиевка – моя колыбель. Её имя звучит мне и поныне так ласково С-о-ф-и-е-в-к-а. Образ ее первой хозяйки, для которой она была создана, графини Софьи Потоцкой, влился в мою жизнь, как отзвук какой-то забытой легенды».

   Віктор Головцов повідомив присутнім про Перші московські Анциферовські читання, які відбулись у 2012 році і на яких була вперше презентована книга «Дом над парком». Завдяки цій книзі 27 вересня стало днем Умані в Державному  літературному музеї.


В.Л.Головцов, кандидат фізико-математичних наук, керівник лабораторії Петербурзького інституту ядерної фізики

   Автор книги Олександр Головцов розповів, як створювалась книга, процитував ряд уривків зі свого твору.

Олександр Головцов, кандидат технічних наук

   В обговоренні книги брали участь завідувач музею університету Лариса Цимбровська, аспірант кафедри біології Денис Просянкін; доценти, колишні учні Леонтія Головцова (батька автора книги) Віктор Сигида і Юрій Мішкуров; керівник уманського літературного об’єднання «ЛіТО» Ніна Михайлова; професор, завідувач кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Федір Парій; кандидат історичних наук, професор Анатолій Коваль; кандидат архітектури Юрій Єгоров та екскурсовод дендропарку «Софіївка» Людмила Осадчук.

   У заключному слові Олександр Головцов познайомив читачів із розділами нової книги, з яких вони дізналися, як було пов’зане життя відомої української письменниці Лесі Українки та її родини з Уманню.

   Від імені керівництва університету помічник ректора з виховної роботи Ірина Гончаренко висловила подяку організаторам та учасникам зустрічі за хвилини приємного спілкування з талановитим автором Олександром Головцовим, закоханим у свою «малу батьківщину», побажала йому творчих успіхів та висловила сподівання про наступну зустріч.

   Незабутня подія завершилася традиційним  фото «на згадку».

  

                                                     Наталія Михайлова,

                            провідний бібліотекар Наукової бібліотеки,

 автор презентації