12.05.2013 6945

Практикум із щеплення яблуні

   За ініціативи Романа Длугоборського, завідувача навчально-науково-виробничого відділу (ННВВ), кафедрою плодівництва і виноградарства проведено майстер-клас із щеплення яблуні. Живці кращих «ринкових» сортів яблуні надано головою фермерського господарства «Садок Поділля» І.В.Кушніром, а безвірусні підщепи вирощено на закладеному в ННВВ УНУС проблемною лабораторією плодового розсадництва відсадковому маточнику.

   Інструмент для виконання щеплення надала кафедра плодівництва і виноградарства, яка ним повністю забезпечена, адже одних тільки ножів для окулірування і щеплення на кафедрі 135 штук, у тому числі професійні – швейцарської фірми «Victorinox».

   За сприяння в.о. декана Сергія Щетини, в практикумі в позаурочний час взяли участь кращі студенти другого-четвертого курсів факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, які проявили себе з кращого боку під час навчальних практик.

   Під час підготовчих робіт під керівництвом старшого лаборанта Л.А.Заїки відмито корені підщеп і нарізано сортові живці прищепи. Далі досвідченим фахівцем – доцентом Віталієм Майбородою проведено тренінг учасників із виконання так званих косих зрізів (з язичком), з’єднання щеплюваних компонентів та герметизації місця щеплення обв’язуванням полімерною плівкою. Роботу, що пройшла в атмосфері змагальності, завершено з солідним результатом: тисячу щеп буде посаджено в плодовий розсадник і вирощено саджанці нових перспективних сортів для університетського плодового саду.

Олександр Мельник (фото автора)