21.08.2015 5619

Практика з розсадництва в Уманському НУС

Кафедра плодівництва і виноградарства продовжує знайомити читачів із перебігом подій щодо вивчення навчальної дисципліни "Розсадництво" в Уманському національному університеті садівництва.

Упродовж всього навчання студенти факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин мають змогу якісно оволодіти теоретичними і практичними основами вирощування садивного матеріалу.

Кафедра сприяє цьому розробленим за сучасною навчальною програмою теоретично-практичним комплексом - лекції, відео, практичні заняття в навчальних лабораторіях і безпосередньо в розсаднику навчально-наукового виробничого відділу університету (ННВВ УНУС).

Вже з першого курсу студенти беруть участь у закладанні чергового поля плодового розсадника. Практична форма першого знайомства з дисципліною формує уяву про неї і закріплює внутрішню мотивацію студента щодо поглибленого вивчення питань вирощування садивного матеріалу. Подальша спеціалізація проявляється ще й у виборі теми наукової роботи з розсадництва.

Настанови до окулірування студентам 21-п, 22-п і 21-зр груп надають доценти Володимир Майборода (перший праворуч) і Роман Буцик (третій праворуч)
Настанови до окулірування студентам 21-п, 22-п і 21-зр груп надають доценти Володимир Майборода (перший праворуч) і Роман Буцик (третій праворуч)

 У подальшому майбутні фахівці-плодоводи поступово (аж до п'ятого курсу) особисто практикуватимуть усі сучасні підходи з догляду і формування високоякісних саджанців і ведення розсадницького господарства.

На другому курсі студенти проявляють особливе зацікавлення щодо засвоєння різних способів щеплення і помологічних особливостей підщеп. Таке зацікавлення підтримується виготовленням ними відповідних гербаріїв. А підготовка розрахункового завдання із закладання плодового розсадника в подальшому є основою для розробки генерального плану закладання саду.

Наприкінці четвертого семестру студентська співпраця з кафедрою продовжувалася сезонними операціями по догляду за рослинами в плодовому розсаднику ННВВ УНУС. У серпні студенти другого курсу факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин практикувалися в організації та проведенні окулірування.

Плодовий розсадник ННВВ УНУС, як база для вивчення навчальних дисциплін "Розсадництво" і "Плодівництво", розташований за 5 хвилин переходу від аудиторій. Саме тому чи не кожне практичне заняття проводиться в максимально наближених до виробництва умовах. Загальна площа розсадника становить 10 га, в тому числі - 7 га поля формування в сівозміні з 1 га черговим полем. Промисловий маточник клонових підщеп розміщений на площі 2 га. Асортимент маточника представлено клоновими підщепами яблуні (М.9, М.26, ММ.106, Б.9, 62-396, 54-118, 57-490), груші (айва ВА-29), черешні (Гізела 5, Колт). У колекційному маточнику клонових підщеп науковцями кафедри зібрано більш ніж 30 типів підщеп світової селекції. А ще в структурі розсадника ННВВ – 0,10 га маточно-сортового саду, 0,10 га маточника суниці, 0,10 га – маточник малини, 0,10 га – шкілка сіянців у сівозміні, 0,10 га теплиці з туманоутворюючою установкою. Для оздоровлення і розмноження плодових рослин способом in vitro в Уманському НУС задіяна навчальна біотехнологічна лабораторія.

Практика цього року вирізнялася різноманіттям підщеп і сортів плодових культур, які довелося заокулірувати.

Практика з розсадництва в Уманському НУС
Практика з розсадництва в Уманському НУС
На практиці з окулірування студенти 21-п, 22-п і 21-зр груп (ННВВ Уманського НУС)
На практиці з окулірування студенти 21-п, 22-п і 21-зр груп (ННВВ Уманського НУС)

Цьогоріч студенти заокулірували високопродуктивні і популярні на ринку сорти яблуні на клонових підщепах, груші на айві, абрикоси і персика на жерделях і клоновій підщепі, черешню на насіннєвій і клоновій підщепах. Ознайомилися з технікою окулірування горіха волоського. Адже окулірування окремих плодових культур має свої особливості.

Десять днів тривала практика з окулірування. Ранній початок роботи з виконанням окулірування в сприятливі години доби. Намагання підвищити результати приживлення через тривалу спеку наближували майбутніх фахівців до виробничих умов.

Студенти заготовляли живці, готували підщепи до окулірування, відпрацьовували техніку нарізування щитків навіть в позаурочний час, виконуючи домашнє завдання. Щодня кожен студент-практикант приносив і представляв для оцінювання не менше ста щитків для окулірування способами "вприклад з ножа", "в т-подібний розріз" з черешком листка і без, та щитком без деревини.

Відпрацювання техніки роботи з ножем і обв'язування місця щеплення робили безпосередньо в польових умовах. Врешті-решт кожен студент мав змогу заокулірувати біля 350 штук підщеп різними способами. Випробували себе і під час роботи в парі і окулірувальником, і обв'язувальником.

Студенти, які ще не визначилися з напрямком наукової роботи, обрали тему дипломної роботи, а дипломники кафедри заклали експерименти із вирощування саджанців способом окулірування згідно зі схемою досліду.

Традиційним доповненням літньої практики з розсадництва було проведення конкурсу окулірувальників. Тут в кількох номінаціях іде визначення переможця серед студентів другого курсу факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин.

Володимир Майборода, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС

(Фото - Юрій Мельник)

Також читайте:

 

Error