06.03.2024 1680

Плани на майбутнє: відбулося розширене засідання ректорату

29 лютого в Уманському національному університеті садівництва відбулося розширене засідання ректорату. У зібранні взяли участь: заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр ШАМРАЙ, ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, голова спілки ректорів Черкаської області Олександр ЧЕРЕВКО, заступник начальника управління освіти і науки Черкаської ОДА Оксана СІМУШІНА, начальник відділу вищої, професійної освіти та виховної роботи управління освіти і науки Черкаської ОДА Валентина ТКАЧЕНКО.

Основна увага під час зустрічі була зосереджена на обговоренні теми, що має важливе значення для майбутнього вищої освіти в регіоні: можливе об’єднання Уманського національного університету садівництва та Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Плани на майбутнє: відбулося розширене засідання ректорату
Плани на майбутнє: відбулося розширене засідання ректорату

Олександр ШАМРАЙ розповів про реорганізацію закладів вищої освіти під впливом воєнного стану, економічних труднощів і демографічних зрушень в Україні та з урахуванням орієнтовних критеріїв Міністерства освіти і науки України, запланованої модернізації мережі закладів вищої освіти. Олександр Григорович підкреслив важливість адаптації системи освіти у відповідність до провідних європейських і міжнародних стандартів для підвищення її якості та конкурентоспроможності, а дана зустріч – крок до розуміння того, як спільно сприяти досягненню цієї мети.

Олександр ЧЕРЕВКО детально охарактеризував критерії запланованої модернізації мережі ЗВО України, презентовані МОН під час засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти, у якому взяло участь керівництво освітнього відомства. Було підкреслено, що наслідки війни вимагають термінової оптимізації та реформування дотаційного освітнього сектору. Зокрема, під час модернізації мережі ЗВО буде враховуватись кількість населення в місті, де знаходиться університет, та кількість студентів у закладі освіти. Крім того, кожне об’єднання чи приєднання університетів передбачає інвестиції в дослідницькі, навчальні та лабораторні ресурси. Так, існує програма Світового банку, що передбачає виділення від 1 до 1,5 мільйонів доларів на об’єднання для покращення інфраструктури.

Олександр Володимирович зауважив, що основна мета їхнього візиту до Уманського національного університету садівництва – це почути та сформулювати спільні пропозиції області, виходячи з критеріїв, озвучених МОН.  

Олена НЕПОЧАТЕНКО, ректор Уманського національного університету садівництва, зауважила, що оптимізація навчальних закладів – це питання не лише про реорганізацію, об’єднання, чи приєднання двох самодостатніх, профільних, не схожих закладів вищої освіти, а більше про долю людей – і співробітників, і студентів, які свідомо обрали саме певний університет. У своїй доповіді Олена Олександрівна детально описала стан справ в університеті, охопила інформацію про дослідницькі досягнення, міжнародну співпрацю, студентський успіх, матеріально-технічне забезпечення університету, залучення громади, ініціативи зі сталого розвитку тощо. Крім того, ректор охарактеризувала потенційні виклики та ризики, що можуть виникнути в процесі реорганізації шляхом об’єднання чи приєднання університетів, підкресливши, що у будь-якому рішенні необхідно враховувати людський аспект і гарантувати, що освітній та особистісний розвиток наших студентів залишатиметься пріоритетом.

До обговорення долучилися: доктор сільськогосподарських наук, професор Григорій ГОСПОДАРЕНКО, доктор сільськогосподарських наук, професор Роман ЯКОВЕНКО, директор ВСП «Уманський фаховий коледж технологій та бізнесу УНУС», кандидат економічних наук, доцент Віталій КУЖЕЛЬ. Як науковці та професіонали у своїх галузях, вони є безпосередніми свідками потенціалу та досягнень як своїх студентів, так і професорсько-викладацького складу. А тому, на думку доповідачів, будь-які зміни в закладі вищої освіти повинні базуватися на цьому фундаменті, гарантуючи постійний внесок у збереження наукової та академічної досконалості.

Підсумовуючи, Олександр ШАМРАЙ наголосив на необхідності колективу університету обговорити дане питання і протягом 10 днів підготувати резолюцію по прийнятому рішенню та організувати спільну зустріч представників обох університетів з метою оцінки переваг і недоліків потенційного об’єднання чи приєднання.

 

Наша колективна мудрість і співпраця є дуже важливими для того, щоб пройти через ці значні зміни.