22.04.2021 6933

Писанка – оберіг для родини на цілий рік

Великдень – день зміни світу та одне з найголовніших свят християн. Прадавні українці готувалися до нього з усім серцем, вкладаючи в кожну деталь – чи то прибирання, чи готування великодніх страв, чи духовні справи, чи розпис писанок – душу та відповідне шанобливе ставлення, адже кожен елемент мав символічний вплив на долю всього роду на увесь рік.

Уманський національний університет садівництва та його творча делегація у складі вихованців і педагогів Центру культури та виховання студентів стали учасниками видовищної загальноміської виставки писанок, зорганізованої виконавчим комітетом міста до Великодніх свят.  

Писанка – оберіг для родини на цілий рік
Писанка – оберіг для родини на цілий рік

Увесь Центральний сквер міста у цей день перетворився на феєричну, яскраву експозицію. Виставка великодніх писанок створила справжнє свято для всіх охочих долучитися до історії виникнення та створення малюнку на яйці. Її відвідувачем став навіть Великодній кролик.

Писанка – оберіг для родини на цілий рік
Писанка – оберіг для родини на цілий рік

Міська очільниця Ірина Плетньова, відвідавши виставку з захопленням слухала розповіді про експонати, адже такої кількості та розмаїття писанок, зосереджених в одному місці, побачити в Умані навряд чи в період карантину вдасться. Хіба що в Уманському НУС, 27 квітня, коли факультети демонструватимуть писанки на території студентського містечка, які і нині гарно попрацювали, зорганізувавши чудову експозицію з пасхальних атрибутів у Центральному сквері.

Аспірантка кафедри технології харчових продуктів інженерно-технологічного факультету Анастасія Благополучна має яскравий талант до розпису символів української культури – писанки. Її роботи – це маленькі шедеври з символами віри, життя, любові, радості на справжніх яйцях, і не лише курячих (спеціально оброблених, підготовлених до розпису), а й страусиних. Колекція Анастасії вражала загал і мов магнітом притягувала перехожих, які навіть не планували зупинятися. Аспірантка цікаво та детально розповідала всім охочим про елементи та символи на писанках.

Ще у дохристиянський період в Україні виникла традиція розмальовувати яйця, а писанкарство перетворилося на мистецтво. Найдавніша писанка, знайдена на теренах нашої держави, датується ІХ ст. н.е., а її таємниця її збереження пояснюється тим, що розписні яйця того часу були лише керамічними.

Нині дослідники виокремлюють такі 5 видів фарбованих яєць: крашанки – варені яйця, зафарбовані в один колір; крапанки – коли на зафарбований фон (тло) наносять різнокольорові крапочки, цяточки; шкрябанки, або скробанки – коли візерунки видряпують голкою чи шилом на фарбованому тлі; мальованки – яйця, розмальовані пензлями фарбою, що не тече при з’єднанні з водою, або потім покривають лаком; писанки – яйця, розписані воском.

Саме по собі яйце є символом життя, та коли людина поєднує малюнки на ньому, воно набуває магічної сили оберегу. Саме тому писанкою не бавилися, а ставили в святе місце в оселі (біля ікон).

Анастасія розповіла оточуючим, що зацікавилися її виробами, про символічні значення, які може нести в собі просте яйце, розмальоване певними символами. Символ сонця – зображений у вигляді кола з хвилями-промінцями чи цятками, захищає рід від злих очей, хвороб і поганих слів; Символ води – безконечники, хвилі та меандри, які символізують довге життя, несуть захист від всіх нещасть і є обов’язковими елементами писанки; Рослинні символи – зв’язок між небом і землею (дерево життя), знаки невичерпних сил і відродження (дубове листя символізує чоловічу силу, вірність, а квіти – дітей, вишня та калина – любов і щастя, дівочу красу); Символ тварин запрограмований принести міцне здоров’я родині й успішне ведення господарства, гармонію з природою; Сітка – оберіг від нечистих сил; Берегиня – захист всього живого і наноситься як літера «Ж».

Кольори писанок також мають значення у символіці: червоний – колір Воскресіння та любов до всесвіту; Зелений – пробудження природи, надія на гарний врожай; чорний – матінка-Земля, родючість і водночас – символ потойбіччя; жовтий – знак тепла і сонця, радості та життя; блакитний і синій – символи води та неба, міцного здоров’я та плодючості земної і сутньої; білий колір символізує ирій, де перебувають душі померлих.

Поки триває піст, ми маємо щасливу нагоду намалювати свою особисту писанку – оберіг для оселі, яка служитиме нам і рідним нагадуванням про чисті помисли, добре серце, виваженість, щирість і вдячність за все те, що дарує нам нині Всевишній.

Дякуємо колективу Уманського НУС за організацію та участь у виставці, що принесла відвідувачам добро та натхнення.

Пресцентр Уманського НУС