18.02.2013 9208

Під чарівними стрілами Купідона

     День Святого Валентина, Валентинів день, День Закоханих – це різні інтерпретації одного і того ж свята, яке відзначають 14 лютого у багатьох країнах світу.

     Відомо безліч легенд щодо виникнення цього свята, але найпоширеніша свідчить про те, що цей день присвячений пам’яті святого Валентина з Риму. Імператор Клавдій II заборонив легіонерам одружуватись, так як вважав, що одружені легіонери гірше служать в армії. На допомогу закоханим прийшов священник Валентин, який влаштовував заборонені імператором весільні церемонії. Дізнавшись про це, Клавдій II стратив священика. 14 лютого 267 р., під час очікування своєї страти у в’язниці, Валентин закохався у дочку тюремника, яка була сліпою. Напередодні своєї страти він залишив їй прощальне послання, підписавши його «від твого Валентина». Легенда свідчить, що під час страти молода дівчина дивним чином знов почала бачити і змогла прочитати його послання. В результаті, через 200 років, римський Папа Геласій визнав дивом випадок із священиком і сліпою дівчиною і Валентин був канонізований церквою, а 14 лютого оголосили Днем Святого Валентина.

     Відомі різноманітні традиції святкування цього дня.

     У середньовічній Англії був поширений звичай вибирати собі «Валентину». Декілька молодих людей збиралися разом, писали на шматочках пергаменту імена дівчат, складали їх в шапку і тягнули жереб. Та дівчина, ім'я якої випадало юнакові, на цілий рік ставала його «Валентиною», а він її «Валентином». Це передбачало на цілий рік відносини між молодими людьми, подібні до тих, що, за описом середньовічних романів, були між лицарем та його «дамою серця» (скрізь супроводжував її, складав їй сонети, грав на лютні ).

     В Італії 14 лютого називають «солодким днем», а головними подарунками там є шоколадки у формі серця, різноманітне печиво й цукерки. Приклад італійців наслідували й американці - колись у США закохані дарували одне одному марципани. Карамельки робили червоно-білими. Червоний колір означав пристрасть, а білий - чистоту любові.

     В Україні в цей день прийнято дарувати любовні записки - «валентинки», а також різноманітні солодощі у формі сердечок. Вважається, що одруження в цей день стане запорукою вічного кохання.

     У нашому університеті також підтримують традицію святкування Дня Святого Валентина. Цього дня, за ініціативи ради студентського самоврядування і за підтримки адміністрації університету та Центру культури і виховання, було організовано конкурс «Краща пара університету». В ньому взяли участь п’ять закоханих пар: Лаута Катерина та Слободяник Микола, Мосейчук Ольга та Скрипник В'ячеслав, Вікторія та Ігор Садовські, Руснак Альона та Половий Ігор, Головацька Наталія та Новостройний Віталій. Кожна пара розповіла глядачам історію свого кохання за допомогою відео-презентацій та романтичних зізнань.

Закохані пари - учасники конкурсу
Закохані пари - учасники конкурсу

     «Валентин» та «Валентина» вечора  - Боровик Валентин та Ганжа Інна налаштовували присутніх на святковий настрій. Прозвучали пісні про кохання у виконанні Альони Фоміної, Сергія Мартинюка, Алли Ільченко, Олени Фоменко, Костянтина Белінського, Ольги Мельниченко, дуету Аліни Берекелі і Анатолія Барилюка. Граціозним та ніжним був танець у виконанні  Людмили Драч та Максима Свища.

Людмила Драч і Максим Свищ
Людмила Драч і Максим Свищ

     Переможців конкурсу було визначено шляхом голосування серед глядачів. Ними стали Вікторія та Ігор Садовські. У подарунок вони отримали сертифікат на романтичну вечерю для двох у ресторані «Фортуна», а всі пари-учасники - солодкі подарунки.

Переможці конкурсу Вікторія та Ігор Садовські
Переможці конкурсу Вікторія та Ігор Садовські

Романтична вечеря на двох у ресторані "Фортуна"
Романтична вечеря на двох у ресторані "Фортуна"

     Фіналом святкової програми став запуск палаючих ліхтариків-сердець у вечірнє небо Умані.

Запуск ліхтариків-сердець у вечірнє небо Умані
Запуск ліхтариків-сердець у вечірнє небо Умані

     Кохання – це велика сила, яка рухає світом. Кохайте і будьте коханими!

Марина Бевз,

секретар ради студентського самоврядування Уманського НУС