27.01.2021 4716

Пам’ятаємо, схиляємося в жалобі…

Пам’ятаємо, схиляємося в жалобі…
Пам’ятаємо, схиляємося в жалобі…

По всьому світу 27 січня, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, згадують про загиблих від злочинів нацистів. Саме цього дня 1945 року солдати 1-го Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті – Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

Незбагненно-шокуючі факти злочинних вчинків фанатів нацистського режиму позбавили життів близько 5 мільйонів людей, до жертв цих чорних чисел входять безневинні діти (близько 1,5 мільйони). Страшні діяння мають засудження людства, та поверненню, для виправлення помилок, історія не підлягає. «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що тамують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», – йдеться у резолюції ГА ООН.

Понад 25 мільйонів небайдужих і тих, хто втратив там своїх рідних і близьких, відвідати Меморіал колишнього німецького концентраційного табору «Аушвіц – Біркенау» на півдні Польщі, починаючи з дня його відкриття у 1947 році.

«Аушвіц» був сьомим концтабором нацистів, слідом за «Дахау», «Заксенгаузеном», «Бухенвальдом», «Флоссенбюргом», «Маутгаузеном» і жіночим табором «Равенсбрюк», однак найбільшим з них. Після рішень Ванзейської конференції, починаючи з весни 1942 року, концтабір «Аушвіц» став розбудовуватися для регулярних, ідеальних вбивств, безпрецедентних через масовість.

З 1979 року меморіал офіційно входить до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Люди всього світу мають можливість схилити голови перед пам’яттю безневинних жертв нацистського режиму. І нині, 27 січня, хвиля пам’яті прокотиться світом; безліч меморіалів відвідають небайдужі; а Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту вкотре стане суворим нагадуванням нащадкам про те, що немає геноциду проти когось, завжди є геноцид – проти всіх.

Пам’ятаємо, схиляємося в жалобі…

 

Пресцентр Уманського НУС