22.06.2021 717

Низький уклін, довічна вдячність. Пам’ятаємо…

Мільйони загублених життів, цілі родини, які стали жертвами загарбницьких амбіцій, – саме їхню пам'ять ми, українці, вшановуємо 22 червня.

Цього дня 1941 року, попри  пакт Молотова-Рібентропа, який було укладено в 1939 році, нацистська Німеччина атакувала радянські кордони по лінії від Балтійського до Чорного моря, посиливши тим самим ескалацію Другої світової війни на схід. Й Україна в цій війні потерпала найбільше – як від нацистського агресора, так і від комуністичного режиму. 40 місяців тривали протистояння між Німеччиною та СРСР на території нашої держави, 35 з них відзначилися активними бойовими діями. Із 76 стратегічних наступальних операцій, хід яких знешкодив 60% Вермахту, 29 було проведено на територіях України.

Будь-який тоталітарний режим може призвести до руйнації навіть найсильнішої нації: злочини нацистів, Голокост, розстріли мирного населення та політичних в’язнів, табори смерті, спалювання сіл, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив Дніпрогесу, депортація кримських татар і примусове виселення автохтонних українців з етнічних земель… Це не суха історія, це трагічна історія сотень тисяч синів і доньок української землі.

Колектив Уманського національного університету садівництва завжди з щирим сумом береже та вшановує пам'ять всіх тих, кого колесо історії перейшло своїми нищівними обертами. І нині, у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні,  на спомин великої трагедії, здійснив покладання квітів до пам’ятника Юрію Глібку. Адже наш священний обов’язок – увіковічнити спомин про тих, хто задля здобуття перемоги здійснював смертельно-героїчні вчинки та просто проніс любов до рідного народу й землі крізь пекло театру військових дій, концтаборів, переселення….

Низький уклін, довічна вдячність. Пам’ятаємо…
Низький уклін, довічна вдячність. Пам’ятаємо…

Низький уклін вам, дорогі співвітчизники, за наше життя сьогодні. Схиляємося в обіцянці берегти від загарбників нашу державу, пам’ятати та шанувати історичні воєнні віхи, на вітрилах яких довелося покинути вам рідну землю.

Низький уклін, довічна вдячність. Пам’ятаємо…

Пресцентр Уманського НУС