27.05.2019 5164

Німецько-український круглий стіл «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування»

Днями в Уманському національному університеті садівництва відбулося засідання круглого столу «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування». Метою даного заходу була дискусія представників німецьких і українських навчальних закладів та бізнесу щодо розгляду проблем у системі збуту та логістики сільськогосподарської продукції.

Учасниками круглого столу були: ректор Уманського НУС, професор Олена Непочатенко; професор кафедри морського бізнесу і логістики Ганс-Дітріх Хаасіс (Університет м. Бремен, Німеччина); професор Міжнародного університету прикладних наук Ірина Довбіщук (м. Бремен, Німеччина); заступник декана факультету маркетингу, професор Олександр Дима (Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана); декан факультету менеджменту, доцент Наталія Вернюк (Уманський НУС); завідувач кафедри менеджменту, професор Олександр Школьний (Уманський НУС); професор кафедри менеджменту Інна Новак і та доцент цієї ж кафедри Марина Гоменюк (Уманський НУС).

Німецько-український круглий стіл «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування»
Німецько-український круглий стіл «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування»

Аграрний бізнес представляли: керівник ФГ «Агрофірма «Базис» Володимир Осадчий, директор СТОВ «Маяк Агро» Михайло Богач, головний технолог насіннєвого заводу LNZ Group Руслан Довгун і начальник планово-економічного відділу ПОСП «УТК» Руслан Гоменюк.

Представником від Уманської районної державної адміністрації була начальник управління агропромислового розвитку Валентина Мовчанюк.

Під час обговорення були розглянуті питання постачання продуктів харчування та проблеми, що виникають в процесі організації збуту аграрної продукції. Основними з них є відсутність цифрового супроводу сільськогосподарських товарів і наявність значної кількості посередників у ланцюзі від виробника до споживача.  

На думку підприємців, вирішення цієї проблеми можливе за рахунок створення обслуговуючих кооперативів з надання логістичних послуг і діджіталізації. 

Також під час зустрічі було узагальнено, що на ринку праці існує потреба у висококваліфікованих фахівцях із збуту і логістики та необхідність підвищення рівня обізнаності спеціалістів у даній галузі. Досягнення означеного результату можливе лише у тісній співпраці аграрних виробників і закладів освіти.

Німецько-український круглий стіл «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування»
Німецько-український круглий стіл «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування»

Інна Новак, професор кафедри менеджменту Уманського НУС