29.01.2023 1507

Нетлінний подвиг Героїв Крут

Нетлінний подвиг Героїв Крут
Нетлінний подвиг Героїв Крут

Дорогою ціною платить Україна за свою волю та незалежність. Боротьба тривала  понад сторіччя тому, протистояння ведеться і зараз. І як тоді, так і нині українські Герої ціною  власного життя відстоюють рідну країну...

105 років тому в Бересті пройшли переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу, аби почав діяти мирний договір. Підписаний він був 9 лютого 1918 року, ставши документом, що визнає незалежність Української Народної Республіки. Таким чином, Україна отримала право військової допомоги, аби належним чином відбити російську агресію. А вже 29 січня 1918 року на Чернігівщині відбувся бій під залізничною станцією Крути, де, за різними свідченнями, від 70 до 100 молодих українських юнаків віддали свої життя за державність рідної країни, створивши оборонною операцією перепону більшовикам у наступі на Київ.

Колектив Уманського національний університету садівництва вважає, що найцінніше для народу – знання його історії і вшанування невмирущої пам’яті загиблих захисників. Тож щороку 29 січня викладачі для студентів проводять історичні екскурси у минуле, а працівники бібліотеки університету створюють книжкові виставки для ознайомлення зі скрижалями української історичної дійсності. 

На жаль, війна внесла корективи у мирний перебіг нашого життя. Нині ми маємо у когорті університетської родини сучасних Героїв, які у війні проти окупантської росії боронять терени рідної Батьківщини. Є серед них і ті, хто ніколи не отримає диплом про освіту та не реалізує свої плани, адже свої життя вони віддали за рідну країну.

Битва під Крутами стала легендою, вказуючи на жертовність молодого покоління, незламність українців, силу волі нації, єдність та спрагу до незалежності.

Вічна пам’ять Героям Крут і Героям-сучасникам, адже дякуючи вам – ми живі як нація, як народ, у якого є майбутнє на рідній землі.

 

Пресцентр Уманського НУС