30.12.2022 2364

Наукою вишиваємо нову Україну

Українська культура й освіта тісно переплітаються між собою та є рушійною силою для нових наукових досягнень. А взаємодія Міністерства освіти і науки з самоврядними науковими молодіжними організаціями й Уманського національного університету садівництва створюють простір для формування умов залучення до діяльності талановитої молоді, стимулювання професійного зростання, підвищення рівня знань, обізнаності, позитивну динаміку фахового рівня та багатогранності на шляху до суто професійної активності. Як результат – нині передові ЗВО об’єдналися у загальноукраїнському заході.

29 грудня в Уманському національному університеті садівництва, за сприяння ректора Олени НЕПОЧАТЕНКО, а також з ініціативи молодіжного наукового активу університету, відбулася презентація проєкту «Наукою вишиваємо Україну», що об’єднав провідні ЗВО України.

Стартував проєкт ще у серпні, а його ідея була опрацьована Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. Метою проєкту є об’єднання для відродження та зміцнення України. Відшита карта віднині стане символічним оберегом для рідної країни, для її захисників і захисниць, для тих, хто тримає Державу на всіх її фронтах, віддано піклуючись про її щасливе майбутнє.

У вишиванні карти беруть почергову участь представники наукових установ зі всіх областей України. В Уманському НУС осередком молоді у сфері науки є Рада молодих вчених на чолі з координатором, проректором з наукової та інноваційної діяльності Віктором Карпенком.

Урочистості заходу надавала святкова атмосфера й українське вбрання присутніх учасників. А зібралися присутні задля того, аби у дні війни, у хвилини захисту рідної країни від російської окупації, крізь біль принесених вбивств і терору, добром і мирною вишивкою розсіяти та припинити темряву, кольоровими стіжками зашити біль української нації: «Нам треба вишити картину любові та єднання, вплетемо пісню, а не крик у це народне вишивання». Така відповідальна місія потребує зосередження й уваги, а також неймовірної душевної рівноваги, чим і поділилися з присутніми, вишиваючи нову мапу мирної України, осяяної науковими досягненнями, ректор Олена НЕПОЧАТЕНКО й очільниця Ради молодих вчених УНУС Катерина КОСТЕЦЬКА.

Долучитися до творіння полотна, на якому майоріє вся Україна в її територіальній цілісності, а кожний регіон вишитий у суто власних традиційних кольорових гамах й орнаментальній символіці мали можливість усі бажаючі. Завтра інші науковці окреслять свою область і власні регіони. А всі ми знатимемо: то рідні наші земляки боронять на віртуально-оборонному фронті символами і прадавніми оберегами нашу українську землю.

Наукою вишиваємо нову Україну
Наукою вишиваємо нову Україну
Наукою вишиваємо нову Україну
Наукою вишиваємо нову Україну

Уманський НУС на віки закарбує власну присутність у творенні унікальної, вишитої науковцями України карти єдності. Хай вона стане оберегом для людства світу на благо процвітання та миру!

Пресцентр Уманського НУС