23.10.2015 7470

Науково–практичний семінар із садівництва: буковинська корпорація «Дністер»

6–7 жовтня 2015 р. відбувся виїзний науково–практичний семінар адміністрації і співробітників Уманського НУС у садівничі господарства Вінницької, Чернівецької та Тернопільської областей. У насиченій програмі семінару – візити до передових господарств, які репрезентують сучасні методи господарювання в садівництві.

Про перебування в фермерському господарстві «Гадз» у Тернопільській області та ФГ «Він–сад» на Вінниччині повідомлялося в попередніх публікаціях від 15 та 21 жовтня 2015 р. Тепер мова йтиме про візит учасників семінару до господарств Сокирянської корпорації «Дністер» на Буковині.

У фермерському саду поблизу Сокирян
У фермерському саду поблизу Сокирян

Сокирянський район розташований у зоні лісостепу на сході Чернівецької області і займає північно-східну частину Пруто-Дністровського міжріччя. На півдні межує з Молдовою, на півночі – з Хмельницькою, на сході – з Вінницькою областю.

Кліма­тич­на зо­на між річка­ми Прут і Дністер сприятлива для ви­ро­щу­ван­ня яб­лук й особливо груш, які вирізня­ють­ся унікаль­ни­м сма­ко­м, вмістом мікроелементів і вітамінів. За сприятливих ринкових умов гектар саду тут приносить більш ніж 30 тис. грн прибутку і забезпечує десять робочих місць.

Плодоношення яблуні на підщепі ММ106
Плодоношення яблуні на підщепі ММ106

Останнім часом у Сокирянському районі вирощують фруктів удвічі більше, ніж у Криму, а Чернівецька область за валом садівничої продукції випереджає Голландію. Крім яб­лук, у районі вирощують груші, пер­си­ки, сли­ви та ягідні культури. На­при­клад, се­ло Груб­на – «по­лу­нич­не», тут ви­ро­щу­ють 2,5 тис. тонн по­лу­ниці, в Біло­усівці що­ро­ку зби­ра­ють близь­ко 200 т ма­ли­ни, є се­ла «смо­ро­ди­нові» чи «пер­си­кові». Розвиток садівництва забезпечує додаткові робочі місця, обробіток земель та надходження до бюджету.

Садівничий потяг із зібраними плодами
Садівничий потяг із зібраними плодами

Учасники семінару мали можливість оглянути кілька яблуневих садів у корпорації «Сварог Вест Груп» та фермерських господарствах. Програму візиту забезпечив генеральний директор корпорації «Дністер» Михайло Бабій.

У саду корпорації Сварог
У саду корпорації Сварог

Випускник Уманського НУС – Михайло Олексійович – садівник у третьому поколінні, у 1990-х реанімував старі сади рідного села Рудківці в Хмельницькій області над Дністром та на Сокирянщині, а в 1997 р. за зразком обслуговуючого кооперативу ініціював створення корпорації "Дністер" з питань садівництва, виноградарства та переробної промисловості.

Створена на базі п’яти садівничих господарств Сокирянського району корпорація невдовзі увійшла до сфери відання Укрсадвинпрому і тепер налічує понад 200 спеціалізованих підприємств області, які господарюють на приватній основі. Метою діяльності корпорації стала реалізація державних програм розвитку садівництва, плодового розсадництва та переробної промисловості, ведення сучасної економічної науково-технічної і технологічної політики на території області.

Із площі 13,5 тис. га господарства корпорації збирають майже 300 тис. тонн плодів і ягід. В структурі насаджень переважає яблуня сортів Голден Делішес, Джонаголд, Чемпіон, Флоріна, Ренет Симиренка, Аріва, Гала Маст, Айдаред і Глостер. Вирощують груші сортів Вижниця, Конференція і Ноябрська, сливи Волошка, Стенлей та Ренклод Россошанський, черешню Валерій Чкалов, Загадка і Сказка, чорну смородину Ювілейна Копаня, Вернісаж, Титанія, а також суниці сортів Хоней, Полка, Ред Гаунтлет, Зенга Зенгана, Русанівка та інші.

Ефективний градозахист
Ефективний градозахист

Ця неприбуткова організація допомагає виробникам знаходити ринки збуту, джерела фінансування, надає фахові консультації, організовує вивчення свого і чужого досвіду, бере участь у виставках та семінарах. Тобто робить усе можливе, щоб садівничі підприємства змогли орієнтуватися у галузевих тенденціях. Чимало зусиль і коштів докладається для кращого зберігання садовини, оскільки місткість фруктосховищ складає лише 20 тисяч тонн продукції, а це менше 13% від потреби.

Після дегустації перспективних сортів яблуні, що відбулася в садибі корпорації «Дністер», учасники семінару побували в розташованих поблизу Сокирян садах фермерських господарств. За сприятливих грунтово-кліматичних місцевих умов урожайність яблуневих садів навіть на підщепі ММ.106 тут нерідко перевищує 50 тонн з гектара. Незважаючи на дефіцит опадів (річна їх кількість складає 500-575 мм), з метою своєчасного виконання технологічних операцій грунт у міжряддях незрошуваних яблуневих садів на підщепі ММ.106 утримують під залуженням.

Далі учасники семінару відвідали інтенсивні сади ТОВ "Буковинський сад", що входить у корпорацію «Сварог Вест Груп». Почавши у селі Вашківці Сокирянського району з тридцяти гектарів, площу садів тут розширили до понад 500 га. У структурі насаджень більше 400 га яблуні, 72 – груші та 22 гектари сливи. Крім того, закладено по кілька гектарів експериментальних насаджень черешні та горіха.

Збудовано фруктосховища з регульованим газовим середовищем на 10 тис. тонн плодів, діє автоматизована сортувальна лінія яблук потужністю 4,5 тис. тонн на годину і лінія з виробництва соків продуктивністю 500 л яблучного соку прямого віджиму за годину. Яблука в холодильні камери закладають після обробки інгібітором етилену SmartFresh, що забезпечує бажану щільність м’якуша під час зберігання та в процесі реалізації, а також суттєво знижує енергоспоживання холодильного обладнання.

Подяка Михайлу Бабію
Подяка Михайлу Бабію

Це садівниче підприємство створило в селі 150 робочих місць, допомогло відновити вуличну мережу освітлення, впорядкувати громадські місця. Крім того, третина сімей чотиритисячного села займається садівництвом у своїх фермерських господарствах.

На закінчення  семінару його учасники  відвідали розташований поблизу села Романківці 150-гектарний сад підприємства ТОВ «Дністрові сади», закладений під градозахисною сіткою французьким садивним матеріалом. Площу інтенсивних садів на краплинному зрошенні тут планують довести до трьохсот гектарів і побудувати фруктосховище на 15 тис. тонн плодів із сортувальним цехом. Крім захисту від нерідкого в цих місцях градобою, сітка захищає плоди від пошкоджень сонячними опіками та осипання під поривами вітру.

 «Проблема наших садівників у тому, що вони далеко не всі мають відповідний фах. Тому корпорація щорічно організовує навчально-виробничі семінари з обміну досвідом, де своїми знаннями, консультаціями діляться науковці та спеціалісти, зокрема з кафедри плодівництва і виноградарства УНУС,» — зауважив Михайло Бабій.  Присутні на семінарі співробітники університету обговорили актуальні завдання профорієнтаційної роботи в південно-західному регіоні країни.

На завершення перший проректор, доцент Іван Мостов’як вручив подяку генеральному директору корпорації «Дністер» Михайлу Бабію за вклад у розвиток вітчизняного садівництва і співпрацю з університетом, а також висловив щиру вдячність за запрошення відвідати під час науково-практичного семінару садівничі господарства та можливість ближче ознайомитися з передовими технологіями сучасного господарювання.

«Після закінчення Уманського національного університету садівництва (тоді сільськогосподарський інститут) особисто майже 30 років займаюся садівництвом, і якби сьогодні постав такий же вибір, я нічого б не змінював», — підвів підсумки зустрічі Михайло Бабій.

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства 

(Фото Івана Мостовяка, Олександра Фоменка та Олександра Мельника)