08.11.2019 5269

Нас мовою єднає любов до України

«Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».

В Липинський

Ці чудові рядки красномовно підтверджують прагнення народу стати кращим, рости та зростати інтелектуально, плекати свої почуття до рідної України, адже палка любов до рідної держави полягає не лише в словах, а й у вчинках українців.

19-й Всеукраїнський диктант єдності на тему «Від бересту – до «цифри» писали всі охочі студенти та викладачі нині в Уманському національному університеті садівництва. На диктанті була присутня і ректор університету Олена Непочатенко, яка власним прикладом надихнула всіх, хто був присутній в аудиторії.

Нас мовою єднає любов до України
Нас мовою єднає любов до України

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який Українське радіо проводить щорічно до Дня української писемності та мови, був започаткований у 2000 році з метою єднання української нації навколо рідної мови. За минулорічними даними організаторів, торік на адресу Українського радіо надійшло 32779 диктантів. Тож нині і наша дружна університетська родина з радістю долучилися до написання щорічного Диктанту єдності.

Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику, 26 в аудиторії 170 залунав голос ведучого. Олександр Авраменко, відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури, який складає текст диктанту останні 13 років, розпочав диктант. Цікавинкою цьогорічного заходу стало те, що автор вніс у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

Нас мовою єднає любов до України
Нас мовою єднає любов до України

Ще однією несподіванкою стало те, що цього року вперше диктант можна буде перевірити вже через 15 хвилин після його написання. За цей час (11:45–12:00) охочі зможуть надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо (rd@nrcu.gov.ua), або у приватні повідомлення на сторінці Українського радіо у Фейсбук (UA: Українське радіо), або на вайбер – 097-107-107-9. Повідомлення варто надіслати лише на одну з адрес. 

Сподіваємося, що в нашому університеті знайдуться автори безпомилкових диктантів, які отримають заохочувальні призи. Для тих, хто віддає перевагу традиційному листуванню, додатково оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту. Твір і диктант треба надіслати поштою протягом трьох днів (штемпель 8, 9, 10 листопада) на адресу: 01001, Київ, Хрещатик, 26 (помітка «на конкурс»). 10 найкращих робіт будуть нагороджені заохочувальними призами.

З 12:00 до 12:15 в прямому ефірі Українського радіо Олександр Авраменко проведе роботу над помилками. А хто не мав змогу перевірити диктант разом з автором – заходьте на сторінку http://ukr.radio/news.html?newsID=91500 та вивіряйте свої знання рідної мови.

Успіхів, вам дорогі студенти та викладачі, адже ми не лише маємо спільну мову і прагнення вдосконалювати її щоденно, нас єднає любов до України!

Прес-центр Уманського НУС