01.06.2022 5761

Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей
Міжнародний день захисту дітей

У кожного з нас у серці живуть найдорожчі люди. А найчільніше місце відведено дітям. Ми з трепетом чекаємо їхнього першого слова, неймовірно радіємо першому кроку, затамовуємо подих, коли вони з усієї впевненістю поринають у доросле життя, пишаємося їхніми досягненнями та щохвилини думаємо і піклуємося про них.

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день захисту дітей. І нині ми відчуваємо його й усвідомлюємо зовсім по новому. Цьогоріч нас вперше поглинули безсилля та безвихідь. З 24 лютого наші серця пропускають необхідні удари, коли перед очима постає фото чи новина дитячих страждань. «Чужих дітей не буває» – завжди говорили ми. «Какая разніца кто» – пролунало нам у відповідь вибухами, пострілами та кулеметними чергами. І наругою. Цинічною, нелюдською, що не вкладається у жодні рамки. Вони прийшли вбивати нас – від малого до старого. А ми не змогли, не мали можливості захистити всіх… Нашої великої любові виявилося замало перед лютою, безпідставною ненавистю…

Війна ще триває. Але тепер ми знаємо, що маємо захищатися наперед: думками, усвідомленням власної ідентичності та безжальності ворога. І, на жаль, готувати дітей до розуміння жорстокості світу. Ми маємо їх лагідно озброїти знаннями. І себе також.

Моя мрія – аби якнайшвидше український народ здобув справедливу Перемогу і на нашій землі запанував мир. І наступний День захисту дітей ми, українці, зустрічали усміхненими, у колі обійм маленьких рученят і під дзвінкий дитячий сміх. Щоб очі наших дітей сяяли безтурботністю та радістю. Щоб ми відчували себе в змозі захистити найдорожчих. Щоб у кожного дорослого та дитини були безхмарне небо, яскраве сонце, щаслива родина.

 

Ректор Олена НЕПОЧАТЕНКО