03.10.2013 6072

Ми вклоняємось Вам, ветерани

Нічого в цьому світі не проходить безслідно. Усі моменти залишаються у відголосках нашої пам’яті, структуризуються у відповідні форми та з часом аналізуються.

З метою посилення уваги до потреб і проблем старшого покоління, забезпечення належного та гідного соціального захисту ветеранів, при підтримці ініціативи громадських ветеранських організацій 24-го вересня 2004-го року Указом Президента України № 1135/2004 був встановлений національний український «День ветерана», який відзначається з тих часів щорічно 1-го жовтня.

Ми вклоняємось Вам, ветерани
Ми вклоняємось Вам, ветерани

У сучасному розумінні саме поняття «ветеран» не сильно відрізняється від тих уявлень, які вкладалися в це слово з найдавніших часів. У наші дні поняття «ветеран» було дещо розширене. Приміром, за даними проекту DilovaMova.com, 18-го січня 1974-го року в колишньому Радянському Союзі указом Президії Верховної Ради була заснована особлива відмінна і знакова Медаль – «Ветеран праці», якою нагороджувалися радянські трудящі за довголітню і сумлінну працю в найрізноманітніших областях народного господарства, науки і культури. Це було не просто визнання їх трудових заслуг, але і спроба певним чином відзначити їх старанність у матеріальному еквіваленті при призначенні пенсій за вислугу років або по досягненню пенсійного віку.

Ми вклоняємось Вам, ветерани
Ми вклоняємось Вам, ветерани

Зараз у багатьох країнах світу державами та урядами встановлюється чітка стратегія в підтримці ветеранів та ветеранських організацій, що є по суті незамінним інститутом передового досвіду і традицій в найрізноманітніших напрямках економічного і суспільного життя всього суспільства.

Не оминуло подібне питання і Уманський національний університет садівництва. Рада студентського самоврядування факультету економіки та підприємництва під керівництвом голови, студентки 21-ф групи Уманчик Вікторії, організувала для студентів 1-3 курсів урочисту зустріч з людьми, за плечима яких багаторічна і старанна праця, вірна служба, заслуги і досвід. На даний захід були запрошені: Нижник Світлана Володимирівна (директор Наукової бібліотеки УНУС), Цимбровська Лариса Олександрівна (зав. музею історії Уманського НУС), Михайлова Наталія Василівна (провідний бібліотекар Науково бібліотеки УНУС), Гончареко Ірина Миколаївна (помічник ректора з виховної роботи), Кравець Тамара Олексіївна (доцент кафедри садово-паркового господарства, викладач ботаніки, випускниця УСГІ (нині УНУС) 1964 року) та Сигида Віктор Прокопович (доцент кафедри селекції, генетики і технологій насінництва, випускник УСГІ (нині УНУС) 1969 року).

Урочистим вітанням зустріч розпочала Уманчик Вікторія, яка привітала запрошених та подякувала присутнім за активну соціальну позицію. Перед студентами виступила й Михайлова Наталія Василівна, яка наголосила на необхідності толерантного ставлення до осіб старшого віку та привітала їх з цим святом.

Велику цікавість у студентів викликала розповідь Тамари Олексіївни Кравець. У ній було все: і біль студентських років, і тяготи спочатку як дипломника, потім – як молодого спеціаліста, далі – викладача. При цьому, зазначила Тамара Олексіївна, головне покликання жінки – бути зразковою дружиною та матір’ю. Повідавши підростаючому поколінню історію свого життя, вона побажала молоді успіхів у навчанні та високої самосвідомості.

Ми вклоняємось Вам, ветерани
Ми вклоняємось Вам, ветерани

Не менш цікавою була і розповідь Віктора Прокоповича Сигиди – людини, впевненої у своїх силах. Він повідав студентській молоді історію свого вступу в колишній УСГІ, відрекомендував нинішній УНУС, як один з провідних аграрних вузів України. Зразковий викладач, що звик бути найкращим у всьому, подякував своїй сім’ї за підтримку та розуміння, доніс до студентів думку про необхідність наполегливого та творчого навчання, підбадьорив усіх вірою у світле майбутнє.

Ми вклоняємось Вам, ветерани
Ми вклоняємось Вам, ветерани

На завершення зустрічі студентка 52-о групи Нівеська Юлія презентувала слухачам авторський вірш, який розчулив присутніх до глибини душі. Можна було спостерігати сльози як на очах запрошених, викладачів, звичайних студентів, так і в самої декламаторки.

Рада студентського самоврядування факультету хоче щиро подякувати усім присутнім за активну соціальну позицію та побажати успіхів на життєвому шляху.

Ми вклоняємось Вам, ветерани
Ми вклоняємось Вам, ветерани

Рада студентського самоврядування

факультету економіки і підприємництва

Уманського НУС