09.05.2023 1231

Ми – українці! Ми – європейці!

8 травня 2023 року Президент України відновив історичну ідентичність українського народу, видавши Указ

№ 266/2023 «Про День Європи», згідно якого українці відзначатимуть свою європейську приналежність разом зі всіма народами Європи 9 травня. А три з половиною десятиліття тому, на Міланському саміті лідерів ЄС 1985 року, лідери держав увіковічнили проголошення Декларації Шумана Постановою щорічного відзначення Дня Європи.

Для спільноти Уманського національного університету садівництва відзначення Дня Європи вже стало традиційним. Метою заходів, що проходять в межах даного свята, є донесення реальних фактів і рис спільних цінностей людства в цілому та європейської спільноти зокрема широкому загалу молодого покоління. А ще – знайомство та вивчення історії усіх націй Європейського Союзу. Адже ми живемо у воістину переломні історичні часи, і, навіть у жахітті воєнного часу, коли над головами летять ракети, згуртувавшись під обстрілами, ми творимо новітній літопис людства та робимо все можливе, аби довести загалу: людяність та життя може врятувати кожен, а власні принципи та пріоритети мають надважливе значення.

І вже другий рік поспіль, у реаліях збройної, агресивної, нищівної війни росії проти українців, європейська спільнота стала родиною для українського народу. Як рідні брати та сестри, проявила себе не лише Польща: прихисток українцям, які шукали порятунку від російської агресії, надали низка країн ЄС: Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Греція, Іспанія, Нідерланди, Ірландія, Литва, Люксембург, Латвія, Мальта, Німеччина, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція, Угорщина, Італія. Люди Європи виявилися неймовірно сильними у добрих справах! Варто зауважити і про українських захисників та захисниць, які стали міцним щитом для європейської спільноти від агресії росіян. Та про їхніх європейських побратимів, які всіляко підтримують наших оборонців і діляться з ними власним досвідом. Низький уклін вам, Воїни Світла!

Єдність європейських народів привела до кращого з того, що можна було очікувати у війні росії проти України: усвідомлення, що серця європейців є гарячими, люблячими, готовими щомиті допомагати не задля власних інтересів, а тому, що хтось цієї допомоги потребує.

Дякуємо всім, хто має у серці цінності, які ЄС окреслив для себе головними: воля, свобода, мир, нетерпимість до дискримінації. Адже ще давньогрецький філософ Протагер зазначав: «Людина є мірилом усіх речей, а цінність людського життя є найвищою суспільною цінністю».

З Днем Європи, шановна спільното! Миру всім нам і довголіття!