21.11.2022 2855

Ми стоїмо за Гідність і Свободу

21 листопада українці відзначають День Гідності та Свободи. Дати, коли починається відлік новітньої історії оновленої України.

Гідність – це, насамперед, цінність людини. Як початкової ланки суспільства, як свідомого громадянина, як зразку прогресу відповідальності, примноженого на чуттєвість, патріотичність, моральність і обов’язок.

Свобода – це можливість: жити, як вбачається за правильне; мислити, як спрямовує власна філософія; розвиватися у площині обраних цілей і ідеалів; і мріяти – без меж, вільно, широко.

Гідність і свобода – це те, що в українців пригнічувалося роками та століттями. І вибухнуло у ХХІ столітті спочатку, у 2004 році, Помаранчевою революцією, а потім, у 2014, – Революцією гідності, хвилі гніву та нескореності якої підняли шторм повномасштабної війни з поневолювачем.

Спільнота Уманського національного університету садівництва відповідально ставиться до історії сучасної і днів минувшини. Тож у рамках проведення 9-ї річниці відзначення Дня Гідності та Свободи викладачі, разом зі студентами, наживо та в дистанційному форматі, обговорюють і згадують історичні події, що зафіксувала наша пам'ять, а також їх продовження у сьогоденні. «Майдан, війна, свобода: еволюція суспільного спротив», – так можна охарактеризувати головний меседж розмови, під час якої молодь осягає шляхи, які доводиться торувати українському народу у поступі до свободи.

Ми стоїмо за Гідність і Свободу
Ми стоїмо за Гідність і Свободу
Ми стоїмо за Гідність і Свободу
Ми стоїмо за Гідність і Свободу

Майдан та російсько-українська війна нерозривно пов’язані, адже є наслідком тривалого фізичного та морального поневолення українців сусідами-імперіалістами. Мирний протест українців, невдоволених діючою владою, переріс у Майдан, під час якого відбулося протистояння озброєних спецпризначенців і беззбройного населення та студентів. Саме тоді армія духовних оборонців України поповнилася янголами Небесної Сотні. І нині наші захисники, в умовах повномасштабної війни, роблять все можливе, аби їхня жертва не була марною.

Місця Революції Гідності у столиці України відвідують мільйони людей зі всього світу, про неї пишуть історики, публіцисти та письменники. Феномен нашої Революції розглядають науковці та соціологи зі всього світу. І всі вони схиляються до єдиного висновку: захищати інтереси вільної, суверенної держави і її народу – це гідна позиція надлюдини сьогодні. Адже саме тоді, у 2004 і в 2014, українці зробили надможливе і відмовилися бути рабами нечесної влади, що продовжувала труїти народ тоталітарним минулим диктаторського російського режиму.

Вшановуємо пам'ять Героїв Небесної Сотні та Героїв війни… Тримаємо з вами один стрій, адже маємо гідність і свободу, які не зламати!

Ми стоїмо за Гідність і Свободу
Ми стоїмо за Гідність і Свободу

 

Пресцентр Уманського НУС