13.10.2015 5359

Козацтво – cлава України

Козацтво – cлава України
Козацтво – cлава України
Вперше 14 жовтня в нашій державі відзначають День захисника України. Витоки цього свята варто шукати в славному козацькому минулому нашої країни.

 Українське козацтво – феноменальне явище світової історії, яке не має аналогів у інших народів. У минулому Україну називали «козацька земля», «козацька нація». Останні півтисячоліття багато вчених, державних і політичних діячів інших країн сприймали козацтво як дивовижний винахід українського національного генія. Упродовж століть козаки були наймогутнішою військово-оборонною і духовною силою, яка звитяжно боролася із загарбницькою політикою сусідніх держав, їхніми мілітаристськими арміями.

Протягом кількох століть українські козаки стерегли кордони, воювали, захищаючи не лише власні інтереси, а й інтереси інших країн: козацькі загони були бажаною підмогою і у польському, і у французькому війську. Воювали на суші і на морі. Про славетні бої і походи козаків, про їх сміливість, відвагу й винахідливість ходять легенди. Козаки були неперевершеними майстрами військової справи свого часу.

Прославили козацтво хоробрі, талановиті ватажки: Остап Дашкевич, Дмитро Вишневецький, Іван Свірговський, Богдан Ружинський, Іван Підкова, Самійло Зборовський, Северин Наливайко, Максим Кривоніс, Петро Конашевич-Сагайдачний, Іван Сулима та інші. Гетьманство Богдана Хмельницького поклало край так званому «золотому спокою». Видатний гетьман, сміливий, рішучий борець за правду, поклав своє життя за свободу українського народу, але зрадництво татар і Москви не дало здійснитися мріям Хмельницького бачити Україну вільною і скоротило йому віку.

Слава про волелюбних, українських предків, несхитної волі славних козаків, живе і донині. І сьогодні, коли йде становлення незалежної України, як ніколи, актуальним є вивчення героїчного минулого нашого народу.

З нагоди святкування Дня захисника України та свята Покрови Науковою бібліотекою підготовлена віртуальна виставка «Козацтво – слава України».

На книжковій виставці представлені книги, які розповідають про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями.

До виставки увійшли загальні роботи з історії України, твори сучасників подій, праці істориків та публіцистів.

Широко представлені видання про героїв козацької України – гетьманів, полковників, сотників, козацьких ватажків – Б. Хмельницького, І. Мазепи, П. Скоропадського, І. Сірка та ін.

Ці книги дають змогу не лише дізнатись про побут та звичаї козаків, а й вловити дух складних часів української історії.

Виставка відкриває глядачам найяскравіші сторінки історії українського козацтва, надає можливість студентам поглибити свої знання з історії козацького руху та історії української культури, дарує усім патріотам України натхнення та віру в славне майбутнє нашого козацького краю.

Віртуальна книжкова виставка має на меті поглибити знання про козаків, виховувати повагу до народних традицій, моральних цінностей, спонукати до вивчення історії України.