14.01.2022 4919

Кабінет Міністрів України підтримав скасування оподаткування іноземних наукових грантів

12 січня 2022 року Уряд підтримав зміни до статті 165 Податкового кодексу України з метою створення сприятливих умов для провадження наукової та науково-технічної діяльності. Зміни забезпечать законодавче підґрунтя для спрощення виплат, оподаткування товарів і послуг у межах проєктів, які здійснюються за рахунок міжнародного грантового фінансування.

Скасування оподаткування іноземних грантів на проведення наукових досліджень і розробок – пріоритетний напрям у галузі розвитку науки та інновацій. На його виконання будуть спрямовані зміни, внесені до Податкового кодексу відповідним законом України. Наразі грантове фінансування забезпечується в межах таких міжнародних програм, як Horizon Europe, COSME, НАТО «Наука заради миру та безпеки», LIFE, Creative Europe, IQ energy, ERC, DAAD, GIZ і USAID.

Ухвалені зміни сприятимуть розв’язанню таких проблем:

  • неузгодженість норм чинного законодавства України та міжнародних договорів;
  • застосування стандартних правил оподаткування до іноземних стипендій.

Законопроєкт скасовує стандартні національні правила оподаткування іноземних стипендій, які фізична особа-резидент отримує з джерел за межами України.

Зміни сприятимуть розвитку української науки та міжнародного співробітництва, дотриманню міжнародних зобов’язань України у сфері наукової та науково-технічної діяльності, а також залученню та підтримці молодих вчених.

Детальніше на сайті Міністерства освіти і науки України