17.02.2016 9006

Інженер лісового господарства – охоронець лісу!

Ліс – легені нашої планети та багатство кожного з нас. До багатих на ліс держав можна віднести і Україну. Як відомо, загальна площа лісів у нашій державі – понад 10 млн га, що становить 17,2 % її території.

Спеціальність «Лісове господарство» Уманський НУС
Спеціальність «Лісове господарство» Уманський НУС
Розвиток лісової галузі в Україні розпочався на рубежі XVIII – XIX століть. Спонукало до цього те, що наприкінці XV – XVI ст. для лісів України відкрились ринки країн Західної Європи, де на той час площа лісів значно зменшилася, і розпочалася масова лісозаготівля. Внаслідок цього почалось масове знищення лісових насаджень тогочасної України. Згодом ліси набули статусу державної форми власності та були поділені на лісництва.

Нині близько половини лісів України є штучно створеними та потребують посиленого догляду. А займається доглядом лісу саме інженер лісового господарства.

Інженер лісового господарства сьогодні

Інженер лісового господарства – це фахівець, робота якого полягає в закладанні лісу та догляді за ним, а також у заготівлі деревини. Інженер лісового господарства сприяє раціональному використанню лісових багатств. Для виконання зазначених функцій фахівець цього профілю повинен добре знати життя лісу, а відтак – мати спеціальну підготовку.

Міжнародна наукова конференція «Перспективи розвитку лісового та садово-паркового господарства»
Міжнародна наукова конференція «Перспективи розвитку лісового та садово-паркового господарства»

Випускники цієї спеціальності працюють в системах захисних лісонасаджень залізничного та автомобільного транспорту, зеленого будівництва населених пунктів та лісового господарства України на посадах майстрів, техніків, начальників дільниць, помічників лісничих, керівниками лісгоспів, спеціалістами з лісової пірології тощо.

Нині попит на професію інженера лісового господарства в Україні поступово зростає. Середня заробітна плата такого фахівця станом на 2015 рік складає 3 000 – 4 000 грн.

Знайомство студентів напрямку «Лісове господарство» УНУС з історією Національного дендрологічного парку «Софіївка»
Знайомство студентів напрямку «Лісове господарство» УНУС з історією Національного дендрологічного парку «Софіївка»

Де навчатись тонкощам професії ?

Здобути якісну освіту, теоретичну та практичну підготовку, а також опанувати всі тонкощі професії інженера лісового господарства можна, навчаючись на спеціальності «Лісове господарство» в Уманському національному університеті садівництва. За час навчання фахівці здобувають високий рівень професійної підготовки в галузях лісівництва, техніки і технології лісовирощування, захисного лісорозведення, захисту і охорони лісу, лісової таксації і лісовпорядкування, технології лісокористування, економіки та організації лісового господарства.