25.09.2015 6539

Феєрія саду – 2015

24 вересня 2015 року в рамках Дня університету відбулася «Феєрія саду». За розробленою кафедрою плодівництва і виноградарства (професор Олександр Мельник) програмою до університетських садів було запрошено представників обласної адміністрації та наукових установ, керівників провідних об’єднань садівничих господарств, садівників-практиків, а також викладачів та студентів факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

Учасників свята в саду привітала та ознайомила з програмою заходу ректор університету професор Олена Непочатенко. Далі присутні ознайомилися з університетською базою для наукових досліджень та практичної підготовки фахівців із садівництва.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

У дослідно-показовому саду інтенсивного типу професор Володимир Заморський продемонстрував створену колективом кафедри плодівництва і виноградарства колекцію імунних сортів яблуні вітчизняної і зарубіжної селекції, а доцент Петро Головатий – сучасну технологію збирання плодів яблуні сорту Флоріна.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

Оглянуто також новітні розробки кафедри плодівництва і виноградарства з механізованого – так званого контурного обрізування плодових дерев (викладач Андрій Чаплоуцький) та систему захисту саду від пошкоджень градом (професор Олександр Мельник та аспірант Юрій Мельник).

Особливу увагу присутніх привернув закладений навесні цього року квартал яблуневого саду, саджанці перспективних сортів для якого презентовано фермерським господарством «Гадз», що на Тернопільщині.

Перший проректор доцент Іван Мостов’як повідомив про плідну співпрацю з керівником господарства Героєм України Петром Гадзом. У цьому провідному на Тернопільщині садівничому господарстві технологічний процес вирощування саджанців і плодів повністю забезпечують випускники Уманського НУС.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

Про особливості готування площі під новозакладений квартал саду розповів завідувач ННВВ Роман Длугоборський, а питання процесів садіння плодових дерев і спорудження підтримуючої шпалери на бетонних стовпцях висвітлив доцент Петро Головатий.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

Присутній на заході директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка привернув увагу викладачів і студентів на перспективність садівництва для Черкащини, а про плідну співпрацю з науковцями університету розповів випускник УНУС директор Інституту помології НААН кандидат сільськогосподарських наук Микола Кучер.

Випускники університету – генеральний директор обласної Корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк та генеральний директор садівничої Корпорації «Дністер» Михайло Бабій, що на Буковині, підкреслили важливість фахової підготовки в умовах сьогодення і запропонували робочі місця для майбутніх випускників.

Директор ПАТ «Уманьферммаш» Анатолій Ліпкан акцентував увагу на вкладі цього провідного в країні підприємства сільськогосподарського машинобудування у технічне забезпечення садівничої галузі, зокрема розроблені і випробувані в університетських садах механізми для обробітку ґрунту в міжряддях плодових дерев, та подарував університету сертифікат для отримання чергової новітньої розробки.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

Оглянуто також плодовий розсадник (викладач Ольга Шарапанюк) і промислові насадження винограду та кущових ягідників малини й ожини – невід’ємні складові практичної підготовки агрономів-садівників, якими віддавна славиться Уманський НУС.

На виставковій експозиції кафедри плодівництва і виноградарства доцентом Романом Буциком продемонстровано колекцію сортів плодових культур і винограду, підготовлену старшим лаборантом Людмилою Заїкою. Дегустацію плодів організувала випускник аспірантури Людмила Худік.

Феєрія саду – 2015
Феєрія саду – 2015

Присутні на «Феєрії саду» викладачі і студенти висловили вдячність ректору університету професору Олені Непочатенко, першому проректору Івану Мостов’яку і декану факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин доценту Сергію Щетині, а також колективу навчально-науково-виробничого відділу (завідувач Роман Длугоборський) та кафедрі плодівництва і виноградарства за вдало організовану презентацію досягнень університетської садівничої науки і розвиток сучасної практичної бази для підготовки фахівців-садівників.

Олександр Мельникзавідувач кафедри плодівництва і виноградарства

 

Error