17.06.2022 4121

EWORA: жінки-ректорки працюють заради майбутнього

Консолідація навколо спільної мети – гендерної рівності у сфері вищої освіти та науки – вже давно є ознакою сучасного суспільства. Одним з яскравих її представників є Європейська асоціація ректорок (EWORA), що була заснована у Брюсселі в 2015 році. Будучи міжнародною неурядовою організацією, EWORA виступає за популяризацію ролі жінки у сучасному освітньо-науковому середовищі та підвищенні вагомості її ролі на рівних з чоловіками правах.

Днями EWORA було зорганізовано онлайн-зустріч ректорок, участь у якій взяла ректорка Уманського національного університету садівництва Олена Непочатенко.

EWORA: жінки-ректорки працюють заради майбутнього
EWORA: жінки-ректорки працюють заради майбутнього

Під час онлайн зібрання представниці заходу охарактеризували основні напрями діяльності українських університетів в реаліях воєнного стану. Сторонами було обговорено шляхи співпраці, можливості наукової кооперації у площині проведення дослідницької роботи та висвітлення її результатів у спільних доробках, зокрема й таких, що входять до наукометричних баз Scopus i Web of Science. Сконцентровано увагу було і на посиленні ролі жіноцтва в розвитку вітчизняної освіти та науки відповідно до вимог споживачів освітніх послуг.

Також на зустрічі розглядалося питання формування освіти в Україні у післявоєнний час. Координацією заходів з підтримки українських університетів, очолюваних жінками, займається Інга Жаленієне, ректор Університету Миколаса Ромеріса (Литва), член EWORA. Даний навчальний заклад приймає й опікується майже 200 біженцями-українцями у своїх студентських будинках та українській школі в еміграції з 220 учнями.

Окремо на зустрічі було обговорено подальші кроки, необхідні для підтримки закладів вищої освіти, очолюваних жінками, в умовах воєнного часу.

Жінка завжди була та залишається символом оновлення та розвитку. Тож Європейська асоціація ректорок активно виконує свою місію та з усією відповідальністю і ґрунтовністю реалізовує визначені цілі та пріоритеті на практиці.

 

Пресцентр Уманського НУС