13.04.2022 4238

ЄС збільшує можливості для України за програмами Erasmus+ та стипендій імені Марії Склодовської-Кюрі

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що під час засідання Ради міністрів з питань освіти, молоді, культури та спорту ЄС європейський комісар Марія Габріель зазначила, що ЄС наразі зосереджений на забезпеченні стійкості європейського освітнього простору та національних систем освіти у кризовий час.

Марія Габріель наголосила, що за останні роки Європу вразило дві великі кризи – пандемія COVID-19 та російська військова агресія в Україні. Важливим уроком є те, що освіта є запорукою реагування на кризи. Доступ до освіти та соціалізація в школі є основною темою для особистого розвитку молоді. Спільно з державами-членами ЄС вдалося забезпечити швидку реакцію на наявні виклики завдяки скоординованим діям, можливостям програми Еразмус+ та доступу до освітнього онлайн контенту.

Єврокомісар зазначила, що вдалося мобілізувати можливості програми Еразмус+. Зокрема, частину коштів буде спрямовано на проєкти щодо допомоги українським біженцям.

Марія Габріель запропонувала конкретні заходи підтримки української освіти та науки, зокрема:

  • 200 мільйонів євро з бюджету програми Еразмус+ на 2027 рік перерозподіляють на 2023 рік для надання підтримки українським студентам і викладачам наступного року;
  • 25 мільйонів євро цільово спрямовують на стипендії для українських дослідників через нову ініціативу за програмою імені Марії Склодовської-Кюрі – MSCA4Ukraine. Це дасть змогу 200 дослідникам упродовж 2 років продовжувати свої дослідження в університеті держави-члена ЄС або країни, що є асоційованим членом у програмі Horizon Europe.

Сайт Міністерства освіти і науки України