07.04.2023 1925

Дуби Шевченка єднають Україну

Уманський національний університет садівництва – заклад освіти, розташований у серці України, на Черкащині. Можливо, тому й панує тут такий творчо-бунтівний дух, адже саме Черкаська область входить у перелік регіонів з найяскравішими сторінками історії нашої держави. Тож і підтримує всіляко університетська спільнота дух волелюбців, які жили та творили на теренах рідного краю, вшановуючи їхні імена та плекаючи живу пам'ять митців і борців за свободу.

Одним з найвідоміших сподвижників руху волелюбства, для якого сучасна Черкащина була малою Батьківщиною, є всесвітньо відомий митець Тарас Григорович ШЕВЧЕНКО. У селі Будище, що на Звенигородщині, пройшло його дитинство, а нині це мекка всіх свідомих українців, які приїжджають сюди звідусіль, аби вдихнути натхненного повітря та набратися снаги у майже тисячолітніх дубів, серед яких творив великий Кобзар.

6 квітня перший проректор Уманського НУС Іван МОСТОВ’ЯК долучився до загальнонаціональної та культурної акції «Дуби Шевченка єднають Україну». У рамках заходу у згаданому селі Будище за ініціативи Звенигородської районної державної адміністрації, а також за участі начальника Черкаської ОВА Ігоря ТАБУРЦЯ акція отримала свій старт.

Дуби Шевченка єднають Україну
Дуби Шевченка єднають Україну

Спільнота висадила саджанці – нащадки дуба, біля якого творив малий Тарас, у прекрасну алею Незламності. Тим самим даючи поштовх не тільки до збереження поважних і могутніх дубів, які вже майже тисячоліття спостерігають за становленням української держави та нації, а й висловлюючи надію на успішний розвиток і відтворення у дусі кращих традицій козацького волелюбства та вірності рідній землі, які нині демонструють наші захисники та захисниці, протистоячи ворогу.

Дуби Шевченка єднають Україну
Дуби Шевченка єднають Україну

А ще молоді дуби, як символ української міці, витривалості та стійкості, знайдуть свої нові домівки по всій Україні, реалізовуючи місію єднання українського народу та даруючи всім краплину незламного духу Кобзаря, який надихає нас крізь віки.

 

Пресцентр Уманського НУС