25.09.2017 5489

Дні європейської спадщини у стінах Уманського національного університету садівництва

European Heritage Days або Дні європейської спадщини проходять кожного вересня по всій Європі, а м. Умань уже вдруге є учасником даного заходу. Тема цьогорічних Днів європейської спадщини в Умані: «Невідома Умань: таємниці і загадки старого міста».

Дні європейської спадщини у стінах Уманського національного університету садівництва
Дні європейської спадщини у стінах Уманського національного університету садівництва

Для всіх бажаючих була запропонована низка цікавих екскурсій, які змусили по-іншому поглянути на, здавалося б, відомі і знайомі об’єкти, до яких  увійшов й Уманський національний університет садівництва.

Учасники Днів європейської спадщини в Уманському НУС
Учасники Днів європейської спадщини в Уманському НУС

Екскурсія «Неймовірні історії університету» не залишила байдужими жодного з гостей. Оскільки основною метою проведення заходу є підняття завіси невідомості над культурними об’єктами та цінностями, незнайомими широкому загалу, Уманський НУС не міг залишитися осторонь цієї події, адже за понад 170-річний період існування нашому навчальному закладу є чим вразити туристів, як обізнаних, так і початківців.

Цікавість до об’єктів, запропонованих Уманським національним університетом садівництва до перегляду й ознайомлення, висловила значна кількість туристів, серед яких не лише гості міста, а й самі уманчани. Це й не дивно, адже Уманський НУС запропонував відвідувачам цілий історично-екзотичний екскурс!

«Навчальний заклад з багатою історією та традиціями» – це усім відома істина про Уманський національний університет садівництва. Проте мало хто знає, що в музейній кімнаті Наукової бібліотеки університету зібрана унікальна колекція стародруків, серед яких є видання, що датуються 18 століттям.

Музейна кімната бібліотеки Уманського НУС
Музейна кімната бібліотеки Уманського НУС

Екскурсію проводила провідний бібліотекар Наталія Михайлова. Вона не лише представила на огляд гостям рідкісні книги, розповіла історію університету та друкованих видань, що знаходяться в бібліотеці, а й пригостила неймовірним варенням, приготованим за рецептом 18 сторіччя.

Під час екскурсії гості ознайомилися з таємничими, замисленими у своїй прихованій красі мінералами, які дбайливо зібрані та збережені у музеї кафедри агрохімії і ґрунтознавства, де вони знайшли друге життя та постали перед очима відвідувачів. Ми вдячні кандидату сільськогосподарських наук, доценту Юрію Новаку за цікаву екскурсію, яку він нам провів та розповів про такі звичайні і водночас неймовірно загадкові експонати музею.

Музей мінералів Уманського НУС
Музей мінералів Уманського НУС

І звичайно ж – родзинка заходу: неймовірне буяння тропічних рослин у серці України – оранжерея Уманського національного університету садівництва, яка здивувала всіх екзотичними рослинами та не залишила байдужим жодного з відвідувачів.

Гості маленької, але такої насиченої подорожі, були приємно здивовані та захоплені побаченим. І це є правдивою емоцією, адже Уманський НУС – навчальний заклад з віковими освітніми традиціями та науковими надбаннями, – має чим вразити відвідувачів!

Наталія Парубок, викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

 

 

Error