19.09.2016 4897

«День Саду – 2016» (день другий)

16 вересня Уманський національний університет садівництва продовжив приймати гостей, які завітали на науково-практичний семінар «День саду-2016». Даний захід щорічно проводиться на базі УНУС з метою  комплексного наукового розгляду сучасного стану галузі садівництва в Україні та світі. До участі в семінарі долучилися не тільки науковці УНУС, а й представники фірм і організацій. Від Міністерства освіти й науки України у заході взяв участь Директор Департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки  України Дмитро Чеберкус, який у вітальному слові відзначив довгий історичний літопис університету, що веде свій відлік з 1844р. від Головного училища садівництва, та акцентував увагу присутніх на усталених наукових школах навчального закладу, їх розробках і напрацюваннях, в тому числі і в садівничому напрямку.

«День Саду – 2016» (день другий)
«День Саду – 2016» (день другий)

Вітаючи учасників науково-практичного семінару, проректор із наукової та інноваційної діяльності УНУС, професор Віктор Карпенко наголосив, що університет є флагманом садівничої галузі України, який в ногу крокує з передовими технологіями і покликаний і надалі всебічно допомагатиме зростанню садівничої галузі в Україні.

Під час семінару кафедра загального землеробства продемонструвала «Довготривалий стаціонарний дослід з системи удобрення яблуневого саду», що започаткований ще в 1931 році відомим ученим у галузі землеробства, зокрема садового, професором Симоном Рубіним. Дослід за Постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року № 1103-р включено до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання України, як «Унікальна дослідницька агроекосистема яблуневого саду Уманського національного університету садівництва».

«День Саду – 2016» (день другий)
«День Саду – 2016» (день другий)

Саме ця тематика була висвітлена у доповіді доктора сільськогосподарських наук, професора кафедри загального землеробства Петра Копитка, який розповів присутнім про основні наслідки вивчення систем удобрення яблуневого саду, та наголосив на тривалості даного унікального досліду, який ведеться вже близько 85 років Наразі основні результати досліджень згруповано навколо проблеми збереження родючості ґрунту. Нині на основі проведених досліджень розроблено рекомендації для удобрення плодових насаджень залежно від систем утримання ґрунту в садах. Такі розробки є досить цінними, оскільки демонструють заощадливе використання добрив без зниження урожайності плодів. Цікавим для присутніх було дізнатись історію таких досліджень, оскільки даний дослід є єдиним у світі.

«День Саду – 2016» (день другий)
«День Саду – 2016» (день другий)

Про наукові розробки в плодовому розсадництві присутнім розповів кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Володимир Майборода, а про особливості зберігання продукції садівництва з обробкою інгібітором етилену розкрила у своїй доповіді докторант кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Ольга Дрозд.

Під час проведення семінару всі бажаючі мали нагоду познайомитися з сучасними сортами плодових культур, вирощених в садах Уманського НУС. Їх експозиція, за словами доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедри плодівництва і виноградарства Олександра Мельника, була представлена географією від Японії до США, проте відрадним став факт, що більшість продемонстрованих сортів були української селекції.

«День Саду – 2016» (день другий)
«День Саду – 2016» (день другий)
«День Саду – 2016» (день другий)
«День Саду – 2016» (день другий)

Усі учасники науково-практичного семінару активно долучилися до обговорення оприлюднених результатів досліджень та окреслили коло проблемних питань для наступної зустрічі.

 

Прес-центр Уманського НУС