04.10.2013 6129

Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра

Бібліотеки…Храми збереженого часу, духовний скарб народу. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички, на яких їх сучасники закарбували важливу інформацію для наступних поколінь.

У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. А найбільшою вважалася заснована в 1037 році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської.

На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Одними з провідних вважаються Національна бібліотека Академії наук України імені Володимира Івановича Вернадського, Державна історична бібліотека, Національна парламентська бібліотека, Національна Наукова сільськогосподарська бібліотека НААН України та ін.

Наукова бібліотека Уманського НУС – це сучасний науковий, культурно-освітній, інформаційний центр нашого навчального закладу. 30 вересня 2013 року колектив бібліотеки відзначав своє професійне свято – Всеукраїнський День бібліотек. З нагоди урочистостей було заплановано насичену програму заходів, які організували співробітники бібліотеки на чолі з її директором Нижник Світланою Володимирівною. Приємно відзначити активну участь у проведенні свята ради студентського самоврядування університету, представники якої привітали шановних бібліотекарів з нагоди свята.

Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра
Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра

Цікавою подією стало відкриття при бібліотеці пункту буккросингу. Буккросинг – це захоплюючий світовий громадський рух друкованих видань, які «мандрують». Процес цього руху полягає у найпростішій дії, заснованій за принципом «прочитав – віддай іншому». Ти прочитав книгу – залиши її у громадському місці, щоб інша, випадкова людина могла цю книгу прочитати, та, в свою чергу, теж віддати прочитану книгу. Всіх присутніх в аудиторії запросили приєднатися до цього руху, де кожен бажаючий може залишити книжку для того, щоб інші змогли насолодитися спілкуванням з цікавою літературою та взяти собі книги, залишені іншими. Полички буккросингу є у Києві, Миколаєві, Луцьку, Львові, Хмельницькому, Кривому Розі та інших містах.

Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра
Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра

Для відвідувачів була проведена екскурсія: «Невідома бібліотека» з відвідуванням музейної кімнати «Библіотеки Уманскаго средняго училища садоводства и земледълія». В програму огляду ввійшли ще такі заходи, як книжково-ілюстративна виставка «Бібліотека – давня і вічна, юна оселя людського розуму», книжкова виставка «Книга відкриває світ», фотовиставка «Бібліотеки світу», виставка «З колекції часописів бібліотеки», яка розкриває рідкісні та цінні періодичні видання з фонду бібліотеки, а також виставка-вернісаж «Нас залишили в книгах читачі».

Ми приєднуємося до привітань на адресу всіх працівників цього безцінного осередку, який з віками ввібрав у себе весь людський досвід, мудрість і знання. Бажаємо вам усіх благ, безмежного натхнення, творчих злетів та вдячних читачів!

Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра
Бібліотека – мудрість всіх віків, хранителька добра

Прес-служба ради студентського самоврядування Уманського НУС