23.02.2021 5100

Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення

Агросектор в Україні завжди мав ключове значення для економіки та загальнонаціонального розвитку і становлення. І нині в Уманському національному університеті садівництва майбутні фахівці агросектору мали нагоду означити для себе напрями та перспективи подальшого власного бізнесу та працевлаштування.

Особливо потужною нині в Україні є харчова та переробна промисловість, що функціонують в рамках низки програм як з державним фінансуванням, так і за рахунок коштів міжнародних організацій. «Виклики та перспективи» – таким став лейтмотив сьогоднішнього онлайн круглого столу інженерно-технологічного факультету Уманського НУС в аспекті Програми USAID з аграрного і сільського розвитку.

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) – це п’ятирічна платформа (2019–2024 рр.), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та реалізується компанією «Кімонікс Інтернешнл Інк.». Метою програми «АГРО» є прискорення економічного розвитку сільських громад України, які потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку продуктивних, сучасних і прибуткових малих і середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП), які успішно інтегруватимуться в конкурентноспроможні українські та міжнародні ринки.

Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення
Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення

Модератором круглого столу стала гарант освітньої програми «Харчові технології» ОР «Бакалавр», к.т.н., доцент кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського НУС Яна Євчук. Учасників зібрання привітав керівник напряму з розвитку продуктивності і доступу до ринків Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Микола Гриценко, який також окреслив важливість розвитку агроринку та втілення міжнародних проєктів на території України. Докладно розповіла про ключові аспекти пропонованих програм, їх важливі риси й актуальність для Української економіки регіональний координатор в Черкаській області Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Тетяна Монке. Охарактеризувала загалу можливості та перспективи масштабних Проєктів, що відібрані на конкурсній основі і мають системний вплив на галузь, спеціаліст з розвитку аграрних ринків Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Юлія Денисьєва.

Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення
Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення
Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення
Актуальні виклики та перспективи аграрного і сільського розвитку сьогодення

Програма USAID АГРО пропонує багато можливостей як для мікро-, малих і середніх підприємств, задіяних у агросекторі, так і для громад:

  • навчання й інтенсиви з ведення агробізнесу, управління підприємством і маркетингом продукції;
  • допомога у впровадженні стандартів безпечності продукції на основі НАССР (у тому числі, відшкодування підприємствам частини витрат на сертифікацію);
  • впровадження нових технологій;
  • онлайн інструменти для підбору та швидкого отримання банківських кредитів для агроМСП;
  • гранти на розвиток ланцюжків доданої вартості (до 15 млн грн)
  • методологічна підтримка сільських громад у здійсненні просторового планування та публікації даних на національному порталі геопросторових даних.

Декан інженерно-технологічного факультету Олександр Пушка акцентував увагу присутніх на важливості ініціатив, що сприяють розвитку агросектору і галузі харчових виробництв у нашій державі. «… адже виробництво перебуває у симбіозі з освітнім процесом, і даний вектор налаштує позитивну динаміку прогресу для студентського професійного становлення», – зазначив Олександр Сергійович.

Микола Гриценко, в свою чергу, заохотив молодь до участі та активних розробок в межах пропонованих проектів, адже «… молоді уми вносять потужні інтелекти в наукову сферу даної галузі», – відзначив спікер.

Нині понад мільярд людей нашої планети потребує підтримки в харчовому ресурсі. Якщо не буде збільшено обсяг продовольчого забезпечення у світі людство матиме чітку перспективу зіткнутися з голодом. Потенціал України у сфері харчової промисловості настільки потужний, що має змогу нагодувати світ. Тож Програма USAID допомагає Україні повернути собі статус житниці нашої планети й активізувати ті рушійні сили, що мають стати запорукою економічного зростання на широкій суспільній базі.

Круглий стіл став для колективу інженерно-технологічного факультету надзвичайно цікавим і корисним заходом, який дав студентам усвідомлення необхідності та затребуваності обраної професії, а науково-педагогічним працівникам розширив горизонти наукових досліджень. Окрема вдячність організаторам заходу: кандидату технічних наук, доценту кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського НУС Яні Євчук і регіональному координатору в Черкаській області Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Тетяні Монке.

Пресцентр Уманського НУС