13.09.2013 5257

Адаптація до нових умов навчання

Період навчання в вузі є одним з найважливіших у житті людини. Саме в цей час відбувається реальне становлення індивідуальності та закладаються основи особистісного зростання: починається період дорослого життя, який характеризується зміною соціального середовища й одночасним швидким перебігом низки процесів, зумовлених особливостями навчальної діяльності.

10 вересня в Уманському НУС стартував цикл зустрічей студентів - першокурсників з психологом університету. Під час першої зустрічі зі студентами обговорювалися проблеми адаптації, з якими зустрічаються першокурсники переступивши поріг вищого навчального закладу.

Бути студентом не так просто, як здається, особливо в перші дні і тижні навчання. Студенти - першокурсники переживають руйнування раніше сформованих стереотипів, зміну звичного кола спілкування. Також цей період характеризується існуванням ряду ще не сформованих рис, які визначають готовність до навчання у вищій школі, зокрема уміння грамотно розподіляти свій час; навчатися самостійно; враховувати свої індивідуально-психологічні особливості; виховувати здатність контролювати й оцінювати себе.

Важливе значення в цей період має старанність самих студентів та підтримка й увага з боку всіх учасників освітнього процесу, адже від успішної адаптації студента до навчання в ВУЗі залежить його здоров’я, емоційний стан, успішність у навчанні й у подальшому житті. 

В ході бесіди, психологом університету студентам було запропоновано комплекс порад і рекомендацій , які допоможуть навчитися краще розуміти себе та оточуючих, дбати про своє здоров’я, не витрачати часу марно та уникати конфліктів.

 Галина Мінченко, практичний психолог