27.01.2020 5230

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. «Голокост» у перекладі з англійської означає «Знищення», на івриті звучить як «Шоа» – «Цілопалення».

У 1938 році, в ніч з 9 на 10 листопада, по всій Німеччині прокотилася хвиля насильства, відома як «Кришталева ніч». Споганені і знищені сотні єврейських кладовищ і синагог, зруйновані і розграбовані сотні єврейських магазинів. Це і було початком прояву ненависті до єврейського народу.

1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 60/ 7, в якій постановила, що день 27 січня буде щорічно відзначатися як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 27 січня був обраний тому, що саме в цей день у 1945 році Радянська армія звільнила найбільший нацистський табір смерті Освенцим-Біркенау (Польща). За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.

«Холокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв із числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», – йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами – ще понад 90 держав.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун оприлюднив послання, в якому закликав усі народи зберігати пам’ять про Голокост і відстоювати людську гідність для всіх. «Через жахи гетто і нацистських таборів смерті пройшли безліч чоловіків, жінок і дітей, яким, проте, вдалося вижити. Всі вони хочуть донести до кожного з нас найважливішу думку – думку про тріумф людського духу», – зазначив генсек ООН. «Люди, які пережили Голокост, будуть з нами не вічно. Але пам’ять про те, що вони пережили, повинна залишатися з нами», – заявив Пан Гі Мун, підкресливши, що історії цих людей «мають зберегтися в пам’ятниках, у підручниках  і, перш за все, в рішучому прагненні людства запобігти геноциду та іншим тяжким злочинам».

З 1953 року Ізраїль присуджує людям, що приховували євреїв у роки Голокосту, почесне звання Праведника народів світу. На сьогоднішній день у світі налічується близько 15 тисяч праведників.

Генеральна Асамблея ООН закликала держави розробити просвітницькі програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам’яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актам геноциду в майбутньому.

Прес-центр Уманського НУС

 

Error