30.11.2012 4414

1-й Всесвітній конгрес із застосування біостимуляторів в сільському господарстві

26-29 листопада 2012 р. у м. Страсбург (Франція) відбувся 1-й Всесвітній конгрес із застосування біостимуляторів у сільському господарстві. Це перша міжнародна науково-технічна конференція, де було розглянуто новітні знання із використання біостимуляторів у виробництві усіх сільськогосподарських культур та продуктів світу. Відомі науковці та представники виробництва з'єднали наукові та практичні знання із впливу біостимуляторів на живлення рослин, абіотичні стреси, вплив на хвороби рослин, ріст та їх розвиток, а також різні аспекти законодавства на основних ринках у країнах Європи.

У форумі взяли участь майже 700 представників провідних науково-дослідних інститутів, лабораторій, державних та приватних установ та фірм, всі ті, хто приймає участь в оптимізації урожайності сільськогосподарських культур.

Голова наукового комітету Форуму – П'єр-Доменік Перата (Піза, Італія), співголови: професор Патрик Браун (Каліфорнійський університет в Дейвісі, США) та д-р Мішель Пончет (INRA, Франція).

На світовий конгрес від України були запрошені Уманський національний університет садівництва (кафедра біології – Грицаєнко З.М., доктор с.-г. наук, академік) та Міжвідомчий науково-технологічний центр «Агробіотех» – Пономаренко С.П. – доктор біол. наук, академік. Українську делегацію супроводжувала Мусатова Л.А. – кандидат біол. наук, голова департаменту освіти та катехізації.

Протягом трьох днів учасники конгресу заслухали десятки доповідей.

Величезний обсяг наукового матеріалу було представлено в 200 постерних докладах.

Академік З.М. Грицаєнко виступає з постерною доповіддю від України на Всесвітньому конгресі  у Франції  (м. Страсбург) з біологізації галузі рослинництва 26-29 листопада 2012 р
Академік З.М. Грицаєнко виступає з постерною доповіддю від України на Всесвітньому конгресі у Франції (м. Страсбург) з біологізації галузі рослинництва 26-29 листопада 2012 р

Серед постерних доповідей  була велика зацікавленість науковців до докладів з України – академіка Грицаєнко З.М. за темою: «Основи біологізації в галузі рослинництва» та академіка Пономаренко С.П.: «Посилення стійкості рослин до хвороб і стресів під впливом біостимуляторів», в яких автори висвітлили всебічні фундаментальні дослідження механізму дії на рослини, грунт і навколишнє природне середовище біологічно активних речовин: рістрегуляторів, мікробіологічних препаратів, комплексних препаратів, наноактиваторів за внесення їх окремо і сумісно з гербіцидами, мінеральними і органічними добривами, мікроелементами в посівах зернових, зернобобових і технічних культур. На основі фундаментальних досліджень розроблені і представлені на конгресі науково-обгрунтовані, екологічно безпечні, енергозберігаючі, новітні технології вирощування високих урожаїв сільськогосподарських культур, які широко впроваджені у виробництво. Лише в 2012 році при сумісній діяльності кафедри біології з науково-технологічним центром «Агробіотех» і підприємством «Агроенергетичні технології» впроваджені на посівах сільськогосподарських культур у Черкаській області – 152 тис. га; Вінницькій області – 65 тис. га; Кіровоградській області – 130 тис. га з прибавкою урожаїв – у 20-30 ц/га.

Безцінним було спілкування учасників Всесвітнього конгресу. Адже екологізація сільськогосподарського виробництва це – набатне завдання усього людства.