Навчально-виробничий відділ

30.01.2017
Контакти

Цей відділ є сучасною базою для практичної підготовки й перепідготовки фахівців, наукових досліджень викладачів, аспірантів і студентів. На матеріалах його дослідів і демонстраційних посівів проводяться міжнародні, всеукраїнські науково-практичні семінари й конференції науковців, керівників і фахівців аграрних фірм, сільгосппідприємств, фермерів.

За відділом закріплено 1060 га земельних угідь, зокрема, 360 га — ріллі, 100 га — саду та 466 га лісу. До його структури входять: дослідне поле площею 90 га, дослідні сади — 70 га, дослідні овочеві ділянки — 10 га, плодорозсадник — 4 га, навчально-виробничі цехи з переробки плодів, овочів, зерна, а також теплиці та оранжереї. Дослідне поле є науково-практичною базою для викладачів, аспірантів і студентів факультету агрономії. Тут закладені багаторічні стаціонарні досліди з визначення оптимальних систем удобрення сільськогосподарських культур у польових сівозмінах, розробляються і впроваджуються нові технології обробітку ґрунту, вирощування сільськогосподарських культур. Ці багаторічні польові стаціонари включені до Державного реєстру, вони є національним надбанням.

На матеріалах досліджень підготовлено і захищено 9 докторських і понад 100 кандидатських дисертацій, студенти готують дипломні роботи.

На овочевих ділянках упроваджують новітні технології вирощування овочевих культур. Під час навчальної та технологічної практик під керівництвом викладачів студенти опановують секрети вирощування розсади, зокрема, касетним способом, пересаджують її в польові умови, доглядають за рослинами та збирають урожай. У переобладнаній теплиці овочі вирощують із застосуванням краплинного зрошення, туманної установки.

Тематика наукових досліджень включає питання розроблення нових і вдосконалення існуючих технологічних процесів вирощування овочів (капусти різних форм і сортів, огірків, баклажанів, перцю, спаржі, цибулі ріпчастої та порею, часнику, салату, шпинату, васильків, коріандру, селери, пастернаку). Ведеться насінництво сортів кафедри овочівництва (часнику, цибулі, пастернаку).

У навчальному плодовому розсаднику студенти 2–3 курсів набувають навичок із технології вирощування саджанців винограду, клонових підщеп зерняткових і кісточкових культур відсадками, їх садіння у перше поле розсадника й окулірування, доглядають за окулянтами, а також викопують саджанці для зберігання й реалізації, закладають маточні насадження еліти суниці, вирощують її розсаду, обрізують промислові насадження смородини й порічок, збирають урожай плодів яблуні та ягідних культур.

В інтенсивних насадженнях яблуні студенти виконують роботи з нормування врожаю і поліпшення його якості (проріджування зав’язі, літнє обрізування). Упродовж зимового періоду доглядають за садивним матеріалом, проходять практику з обрізування плодоносних насаджень плодових культур різних конструкцій, проводять зимове щеплення.

Переглядів - 11851

top