14.09.2018 5237

З професійним святом, вартові зеленої аури планети!

«Природа – це найкраща з книг, написана особливою мовою. Цю мову треба вивчати», – говорив Н.Г. Гарін-Михайлівський. І це дійсно так, адже кожна сторінка нашого природного оточення сповнена величезним, сакральним, таємничим і життєдайним змістом. А тому усі викладачі та студенти кафедри лісового господарства Уманського національного університету садівництва з великою насолодою дарують оточуючим щастя милуватися красою природи, стоячи на сторожі проблеми розширеного відтворення лісів – легенів нашої планети.

Кафедру лісового господарства факультету лісового і садово-паркового господарства створено майже одночасно з заснуванням головного училища садівництва у 1844 р. Від самого часу початку діяльності на кафедрі читався курс декоративного садівництва, який включав такі самостійні підкурси: квітникарство, садова дендрологія, ландшафтне садівництво та садове мистецтво.

Нині кафедра має достатню матеріально-технічну базу для підготовки фахівців зі спеціальності 205 «Лісове господарство», що забезпечує можливість набуття студентами глибоких знань з обраної спеціальності. Для засвоєння на практиці теоретичних знань при кафедрі створено лісовий розсадник і лабораторію лісового насінництва та аналізу ґрунту, де навчальна робота поєднується з дослідницькою.

Основна база проходження практики студентів-лісівників, починаючи з 1903 р., – «Білогрудівська дача» ННВВ Уманського НУС (площа 452 га). Тут студенти удосконалюють свої знання з наступних лісівничих дисциплін: лісознавство, лісівництво, лісові культури, лісова таксація, недеревні ресурси лісу, біологічна продуктивність лісів та ін.

З професійним святом, вартові зеленої аури планети!
З професійним святом, вартові зеленої аури планети!

Щороку студенти спеціальності «Лісове господарство» беруть участь у змаганнях «Лісове багатоборство», що проходять між майбутніми лісівниками, які навчаються у лісогосподарських закладах вищої освіти України. За роки участі в цих змаганнях наші учасники нагороджено кубками та грамотами за І, ІІ та ІІІ місця.

З професійним святом, вартові зеленої аури планети!
З професійним святом, вартові зеленої аури планети!

Науковцями кафедри, у співпраці з лісівниками ДП «Звенигородське лісове господарство», у 2017 р. розроблено першу в Україні навчальну програму «Основи лісового господарства» для загальноосвітніх шкіл, які мають шкільні лісництва. Наукові дослідження кафедри впроваджено у лісогосподарських підприємствах Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської, Хмельницької, Тернопільської та інших областей України, за що викладачів нагороджено Почесними грамотами.

У 2016 році кафедра отримала золоту медаль у номінації «За вагомі досягнення у підготовці фахівців для лісового господарства України». За виробничі та наукові здобутки працівників кафедри лісового господарства нагороджено Почесними грамотами Міністерства лісового господарства України, Черкаської обласної й Уманської районної ради та райдержадміністрації, відзнаками Держаного комітету лісового господарства України та Державного лісового агентства України.

Шановні працівники лісового господарства! Ваша професія має неабияке значення для людства. Ліси – це прекрасний, надійний екологічний щит, який захищає довкілля та забезпечує охорону здоров’я людини. Ваш внесок у збереження лісової галузі та продовження життя на нашій планеті безцінний: ви збільшуєте лісистість території країни до європейського рівня, оберігаючи екологічну привабливість лісів, запроваджучи сучасні методи ведення лісового господарства; навчаєтесь самі та вчите всіх раціонально використовувати лісові ресурси та корисні властивості лісу, обачно вести господарство, переборюючи всі труднощі в процесі своєї нелегкої праці. Тож ми щиро впевнені, що кожна особистість в Уманському НУС, причетна до професії лісівника, робить великий вклад у наукову базу лісової науки та освіти, піднімаючи її на принципово новий рівень.

Тож бажаємо вам, шановні, щоб невтомна діяльність лісівників Уманського НУС, їх досвід і праця стали взірцем для Європейської спільноти та світу. Хай щороку міцнішає ваше здоров’я, примножуються вагомі трудові досягнення, а рідна оселя буде сповнена родинним благополуччям!

З професійним святом, вартові зеленої аури планети!
З професійним святом, вартові зеленої аури планети!

 

Ректорат

Профком