07.08.2014 5352

З історії журналу «Плодоводство»

З історії журналу «Плодоводство»
З історії журналу «Плодоводство»
Серед друкованих видань фонду Наукової бібліотеки Уманського НУС вагоме місце займають колекції періодичних видань XIX – першої половини XX століття.

У читачів бібліотеки Уманського училища землеробства і садівництва великим попитом користувався журнал «Плодоводство» – щомісячне ілюстроване видання, присвячене галузям сільського господарства, зокрема плодівництва.

Часопис було схвалено для користування у бібліотеках навчальних закладів, в яких викладався курс садівництва і городництва. Із надходженням чергового номеру у бібліотеку, спочатку видавався викладачам терміном на 7 днів, про що свідчать відповідні відмітки.

За своєю структурою журнал мав розділи: 1) плодівництво, 2) городництво, 3) навчання плодівництву і переробці продуктів рослинництва, 4) обмін досвідом, 5) світові новини з плодівництва, 6) бібліографічні дані, 7) актуальні питання та відповіді на них, 8) кольорові і чорно-білі малюнки до текстів, окремі додатки.

У 1897 році на сторінках журналу було засноване бюро з найму садівників і городників.

Починаючи із 1903 року, у журналі публікувалися відомості про стан садових господарств та прогнози урожаїв на поточний рік.

Значним напрямком змісту часопису була його науковість. У 1914 році засновано додаток до основного видання – журнал «Научное плодоводство», який висвітлював питання помології, дослідної справи, акліматизації та інших питань наукового характеру в області плодівництва.

За просвітницьку діяльність журнал «Плодоводство» отримував вищі нагороди на вітчизняних і міжнародних виставках.

Варто зазначити, що у складі головних співробітників журналу були представники Уманського училища садівництва і землеробства:

Пашкевич В.В.
Пашкевич В.В.
всесвітньовідомий вчений в галузі плодівництва В.В. Пашкевич – викладач садівництва і ботаніки в Уманському училищі землеробства і садівництва та завідувач Уманського Царициного саду, пізніше – доктор біологічних наук, академік;

Ланцький Ю.Р.
Ланцький Ю.Р.
Ю.Р. Ланцький – випускник 1881 року, фахівець з плодового та декоративного садівництва, головний садівничий Уманського Царициного саду, викладач ботаніки та садівництва в Уманському середньому училищі землеробства і садівництва;

Полевицький М.І.
Полевицький М.І.
М.І. Полевицький – випускник 1900 року, згодом – спеціаліст з технології переробки продуктів садівництва;

Мальта А.І.
Мальта А.І.
А.І. Мальта – випускник училища 1890 року, фахівець паркового будівництва й садівничої справи, інспектор садового відділення, завідувач Царициним садом.

Рябой Д.Д.
Рябой Д.Д.
Д.Д. Рябой – випускник 1894 року, пізніше – фахівець з плодівництва, педагог, громадський діяч.

За роки свого існування журнал набув великої популярності. Очевидними є активна участь його керівників і співробітників у просвітницькій діяльності та їх вагомий внесок у скарбницю садівничих знань.

«Кожна людина повинна посадити у себе у дворі хоча б п’ять дерев, адже крім краси і користі для себе, людина цією справою радує Творця, тому що прикрашає Його землю не тільки дарами Його рослинного царства, а й тими, які людина, завдяки даному Творцем розуму, поліпшила і розмножила, щоб засадити все більше і більше землі садами. Адже і рай був в Саду!» Наведений вислів садівника-практика, лікаря за фахом та одного із головних співробітників журналу «Плодоводство» М.С. Каменського, переконливо свідчить про вагому роль досвіду попередніх поколінь у становленні та розвитку вітчизняного садівництва – однієї з важливих галузей сільськогосподарського виробництва.

Підготувала Ірина Гончаренко,

заступник директора Наукової бібліотеки Уманського НУС