26.11.2018 9321

Відійшла у вічність академік Уманського НУС – Зінаїда Мартинівна Грицаєнко

Відійшла у вічність академік Уманського НУС – Зінаїда Мартинівна Грицаєнко
Відійшла у вічність академік Уманського НУС – Зінаїда Мартинівна Грицаєнко

Із глибоким сумом повідомляємо, що 25 листопада пішла з життя видатна вчена у галузі біології і агротехніки сільськогосподарських культур, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік АНВО України, завідувач кафедри біології Уманського НУС Зінаїда Мартинівна Грицаєнко.

Життя Зінаїди Мартинівни Грицаєнко нерозривно пов’язано з Уманським національним університетом садівництва. Академік З.М. Грицаєнко ще з 60-х років минулого століття стала основоположником вивчення головних напрямків механізмів дії на рослини, ґрунт і навколишнє середовище гербіцидів і біологічно активних речовин у посівах зернових, зернобобових і технічних культур з використанням сучасних методів досліджень: мічених атомів, люмінесцентної і електронної мікроскопії, газорідинної хроматографії, лабораторних, лізиметричних, польових і виробничих дослідів за різних умов застосування хімічних і біологічних препаратів.

Творчий доробок З.М. Грицаєнко добре відомий ученим багатьох країн. Її перу належить понад 400 наукових праць. Вона є засновником наукової школи «Мікробіології і фізіології рослин». Під її керівництвом захищено докторську та 11 кандидатських дисертацій.

Зінаїда Мартинівна Грицаєнко – дійсний член Академії наук вищої освіти України, академік Міжнародної академії аграрної освіти та Міжнародної академії екології і безпеки життєдіяльності, має державні та галузеві нагороди, почесні звання; лауреат нагороди Ярослава Мудрого, заслужений діяч науки і техніки України; заслужений діяч Міжнародної академії екології та безпеки життєдіяльності з нагородженням «Зіркою вченого»; заслужений працівник Міжнародної вищої аграрної школи; відмінник аграрної освіти і науки І ступеня; президентський стипендіат.

Проводила велику громадську роботу: голова спеціалізованої вченої ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій за спеціальностями «Фізіологія рослин» і «Мікробіологія»; член президії та віце-президент Академії наук вищої освіти України, віце-президент Міжнародної академії аграрної освіти. 

Висловлюємо щирі співчуття сім’ї покійної з приводу тяжкої втрати рідної людини.


Із почуттям глибокої скорботи у серці викладачі та співробітники кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського сприйняли звістку про те, що відійшла у вічність видатна вчена, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, завідувач кафедри біології Уманського національного університету садівництва Зінаїда Мартинівна Грицаєнко.

Зінаїда Мартинівна була висококваліфікованим педагогом, знаним науковцем, талановитим керівником, мудрим наставником, чуйною і порядною людиною.

Пам’ять про Зінаїду Мартинівну завжди житиме в серцях тих, хто її знав, шанував і любив. Її життєвий шлях і вагомий доробок буде прикладом для прийдешніх поколінь науковців і педагогів.

У цей сумний день висловлюємо наші щирі співчуття колективу Університету, родині, колегам та друзям Зінаїди Мартинівни.

Світла пам’ять про Зінаїду Мартинівну завжди житиме в наших серцях.

Завідувач кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського проф. Курʼята В.Г. 

Колектив викладачів та співробітників кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського