18.04.2014 4940

Великдень в Україні

Великдень всіх нас до гостини просить,

                                      Малює сонце, полотно небес,

І крашанку як усмішку підносить,

Христос Воскрес! Воістину воскрес!

 

Одним із символів Великодня є паски і писанки. Паска символізує життєву повноту. В українських писанках народ виявив свій мистецький хист, свою здатність до творчого осмислення, художнього узагальнення навколишнього світу. Писанка – це таємниця, пам’ять століть, зв’язок поколінь.

« … Село на нашій Україні, неначе писанка село…», – так великий поет і пророк українського народу Тарас Шевченко порівнює красу і мальовничість рідного краю з писанками, які є синонімом Батьківщини, оберегами рідної землі.

Святий Великдень несе нам радість перемоги Сина Божого над пітьмою, дарує надію на впевненість, поселяє спокій у серцях, живить душу та укріплює віру, допомагає здобувати перемогу добра над силами зла.

Великдень в Україні
Великдень в Україні
Великдень в Україні
Великдень в Україні

З метою збереження звичаїв і традицій українського народу, духовного збагачення молоді, ознайомлення їх з історією виникнення великодніх свят, писанок, розширення знань про традицію писанкарства, приготування дріжджових та сирних пасок запрошуємо ознайомитись з репрезентативною виставкою - вернісажем «Великдень в Україні» у читальній залі № 1 та залі періодичних видань.

На абонементі № 1 відвідувачів на родинних рушниках зустрічає писанкове дерево. Оксана Борейчук розповідає читачам про традиції  святкування Великодня у своїй родині та про рушники, які вишивали її бабуся і мати.

Великдень в Україні
Великдень в Україні
Великдень в Україні
Великдень в Україні

Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з виставками - вернісажами. 

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар