03.10.2013 6409

В Уманському НУС закладено унікальний ірисарій

1 жовтня на базі Уманського національного університету садівництва за сприяння Української Спілки Ірисів відбулося закладання унікального ірисарію, єдиного в Україні та за її межами, який в найближчому майбутньому налічуватиме до 100 сортів ірисів української селекції.

В Уманському НУС закладено унікальний ірисарій
В Уманському НУС закладено унікальний ірисарій

Разом зі студентами активну участь у закладанні ірисарію взяв і його куратор, професіонал квітникарства, доктор с.-г. наук, професор, проректор з наукової та інноваційної діяльності Карпенко Віктор Петрович. В інтерв’ю Віктор Петрович зазначив, що «… посадковий матеріал люб’язно наданий Українською Спілкою Ірису, яку очолює Алла Черногуз. Колекція складається з сортів відомих українських селекціонерів: Світлани і Володимира Яковчуків, Алли Чорногуз, Ігоря Хороша, Бориса Правдивого та ін. Посадковий матеріал був наданий з нагоди відзначення у 2014 році 100-річчя відомого українського селекціонера ірисів – Мірошниченко Ніни Опанасівни, якою було виведено багато сортів цих чудових квітів. Ми вдячні всім, хто взяв участь у створенні ірисарію. Надалі колекція буде розширюватися, а в майбутньому – планується створення Наукового центру ірисівництва».

«Плани розвитку університету – безпосередньо озеленення, створення колекцій різноманітних рослин, серед яких неабияке місце посідають колекції ірисів, які будуть примножуватись новими видами», – доповнив Олександр Олександрович Заморський, кандидат с.-г. наук, доцент, декан факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського НУС.

Кандидат біологічних наук, викладач Вітенко Володимир Анатолійович зауважив, що дана колекція є важливою для студентів, які матимуть можливість отримати  навики з вирощування та розмноження сортів ірису.

Вітчизняні сорти ірисів будуть зібрані в Уманському НУС і представлені у партерній частині міні-парку «Версаль». Щоденно приходять нові сорти з різних куточків України. Якщо колекція буде зібрана, Уманський НУС буде вважатися найбільшим носієм цих рослин в Україні.

Сподіваємося, що вже наступного року сорти ірису заквітують на території Уманського національного університету садівництва, приваблюючи своєю красою уманчан і гостей міста.