23.04.2014 5087

Тут зберігається мудрість віків

Всесвітній день книги й авторського права святкується щороку 23 квітня. У 1995 році Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже цього дня померли Мігель Сервантес, Інка Гарсіласо де ля Вега, Уільям Шекспір, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков. Відзначати Всесвітній день книги і авторського права було прийнято з метою просвітництва, розвитку освідомлення культурних традицій, а також із врахуванням того, що книги є найбільшим засобом розповсюдження знань, надійним способом їх збереження. Традиція святкування Дня книги народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книгу. Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах.

Книга – одне з найбільших чудес, створених людиною. З того часу, як люди навчилися писати, всі свої знання і мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, зазирнути в майбутнє. Розпочалася третя тисяча років нової ери. На цьому крутозламі мимоволі приходять на згадку слова Гіппократа: "Життя коротке, книга вічна". І найпершим каталізатором, який щоденно дає нашому розуму і серцю неоціненну духовну силу і естетичну насолоду, є книга, з якою ми відкриваємо світ. Народна мудрість повчає: "На світі є три головні цінності: хліб – щоб бути здоровим і сильним; жінка –щоб не урвалась нитка життя; книга – щоб не обірвався зв’язок століть". Книга – це безперервний діалог у часі і просторі. З цією метою була проведена година спілкування «Тут зберігається мудрість років», на якій студенти 31-СП групи дізнались багато цікавого про унікальні книги фонду Наукової бібліотеки Уманського національного університету садівництва, який у цьому році відзначає 170 років від дня заснування.

Тут зберігається мудрість віків
Тут зберігається мудрість віків
Тут зберігається мудрість віків
Тут зберігається мудрість віків
Тут зберігається мудрість віків
Тут зберігається мудрість віків

Бібліотекарі Бондаренко Л.О., Михайлова Н.В. розповіли студентам про унікальні книги з ботаніки та зоології, яким уже понад 150 років, авторами яких є відомі науковці ХІХ ст.; одним з таких є Микола Іванович Анненков, який був директором Уманського училища землеробства і садівництва.

Багато унікальних  книг зберігається у фондах нашої бібліотеки. Кожна книга – це історія, закарбована на друкованих сторінках, що несе в собі знання, які, здається, всім вже давно відомі, але разом з тим приховують багато нового і незвіданого.   

Віра Побережець, провідний бібліотекар