02.05.2013 6161

Регіональний етап Всеукраїнського фестивалю "Софіївські зорі"

«Тут бють джерела пісні і натхнення з-під коренів державності Вкраїни…»

    Справжнім святом весни, пробудження, мистецтва став регіональний етап Всеукраїнського фестивалю художньої творчості серед колективів вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України  «Софіївські зорі», який відбувся у м. Вінниця.

   Колективи Черкаської, Чернігівської, Вінницької, Київської, Житомирської областей та м. Київ брали участь у регіональному етапі, який проходив у фольклорно-етнографічному жанрі.

   Учасники творчих колективів Центру культури і виховання та коледжів Уманського НУС представляли Черкащину.

   Після далекої дороги, хоч і втомлені, але заповзятливі танцівники та вокалісти блискуче виступили, гідно представивши свої навчальні заклади на вінницькій сцені.

   Із захопленням та неприхованою цікавістю судійська колегія спостерігала за виступами творчих колективів. Високі позитивні відгуки отримали ансамблі Уманського НУС, які показали вишуканість репертуару та високу професійність виконання учасників.

   Після обговорення члени журі відзначили народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» (художній керівник Світлана Берднікова), зазначивши, що колектив все більше з кожним роком набуває майстерного рівня, їх сценічні костюми відрізняються багатством та яскравим колоритом. 

   Народний самодіяльний ансамбль танцю «Нивка» (художній керівник Наталія Шаповаленко), на думку журі, є професійним колективом із цікавим репертуаром та постановками. Рівень цього ансамблю не поступається місцем професійним творчим колективам.

   Народний самодіяльний жіночий вокальний ансамбль «Криниченька» (художній керівник Наталія Браславська) відзначився багатством костюмів та високою сценічною культурою. Члени журі похвалили чудовий підбір художнім керівником вокальних даних чарівних дівчат-українок.

   Отримали також побажання і творчі колективи коледжів Уманського НУС: народний аматорський ансамбль української пісні «Горлиця» Тальянківського агротехнічного коледжу (художній керівник Рита Івасюк) журі відзначило як статичний хор і висловило побажання виконувати пісні динамічніше.

   Кульмінаційним моментом виступів у фольклорно-етнографічному жанрі став показ фрагменту обрядового дійства «Каша наша – мати наша» народного фольклорно-етнографічного гурту «Оріяни» Тальнівського будівельно-економічного коледжу (художній керівник Наталія Михайлова).

   Автором та режисером-постановником композиції є заслужений працівник культури України етнограф В.Ф. Мицик. Члени журі одноголосно відзначили першоджерельний фольклор колективу та порадили акцентувати увагу на вокальному виконанні учасників.

   Із нетерпінням чекатимемо на результати регіонального етапу фестивалю «Софіївські зорі», які будуть розміщені на сайті Науково-методичного центру Мінагрополітики та продовольства України після перегляду всіх областей на базових аграрних університетах України.

   Сподіваємось тільки на перемогу творчих колективів Уманського національного університету садівництва та бажаємо їм побільше призових місць.

Надія Зубова, методист Центру культури і виховання