01.02.2016 4568

Прес-конференція про особливості ЗНО-2016 року

Зовнішнє незалежне оцінювання у 2016 році проходитиме згідно затвердженого Міністерством освіти та науки України графіку.

У випускників накопичилось мало запитань про процедуру реєстрації та особливості проведення ЗНО – 2016. А тому за ініціативи Міністерства освіти і науки 28 січня 2016 року відбулася прес-конференція директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія щодо початку реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні у 2016 році.

Директор УЦОЯО відмітив, що у зовнішньому незалежному оцінюванні можуть взяти участь випускники загальноосвітніх навчальних закладів цього року та минулих років, які отримали повну загальну середню освіту і планують вступати до вищих навчальних закладів. Головною умовою при подачі заяви для вступну у вищі навчальні заклади є сертифікати ЗНО лише 2016 року, про що і наголосив Вадим Анатолійович.

Кожен учасник ЗНО має право для складання тестів не більш як із чотирьох навчальних предметів. З яких зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури – обов’язковий предмет, а математика або історія України (за вибором випускника) будуть зараховуватися як оцінки за державну підсумкову атестацію. Випускники можуть пройти зовнішнє незалежне оцінювання і з математики, і з історії України, проте оцінку за ДПА буде зараховано лише з одного предмета. 

Перш ніж реєструватись, випускникам слід визначитись з навчальними закладами та бажаними спеціальностями для вступу, звернутись до приймальних комісій університетів, ознайомитись з правилами прийому та переліком конкурсних предметів на відповідні спеціальності. 

Основну сесію ЗНО буде проведено з 5 травня до 17 червня, додаткову – з 14 червня до 4 липня.

Реєстрація для участі у ЗНО почнеться 1 лютого 2016 року та триватиме до 4 березня 2016 року. Вадим Карандій розповів, що з 1 лютого за допомогою спеціальної програми, розміщеної на офіційному сайті УЦОЯО, охочі взяти участь у ЗНО зможуть сформувати та роздрукувати бланк реєстраційної картки. Особи, які не мають змоги зробити це самостійно, можуть звернутися до пункту реєстрації. У цьому році для випускників загальних освітніх навчальних закладів пункти реєстрації створено за місцем їхнього навчання.

Оформивши реєстраційну картку, учасник ЗНО має сформувати комплект реєстраційних документів. Реєстраційні документи випускники загального середнього навчального закладу цього року подають до закладу, в якому навчаються, а випускники минулих років, учні або студенти професійно-технічних, вищих навчальних закладів – надсилають на адресу регіонального центру, вказану в контрольно-інформаційному листі.   

Виключення є для випускників, які проживають на непідконтрольних територіях та не мають можливості надіслати документи поштою. Для них передбачено подання документів електронною поштою.

Після проходження реєстрації майбутній учасник ЗНО отримає від регіонального центру сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, інформаційний бюлетень та реєстраційне повідомлення. Ці документи будуть надіслані випускникам шкіл за адресою закладу, де вони навчаються. А випускникам минулих років – за адресою, вказаною під час реєстрації.

Випускники мають можливість внести зміни до реєстраційних даних не пізніше 18 березня.

Учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи української влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, можуть зареєструватися для участі в додатковій сесії з 19 березня до 20 травня. У такому разі до пакету реєстраційних документів потрібно додати заяву про участь у додатковій сесії та копію посвідчення учасника бойових дій або довідку про участь в АТО, копію сторінки паспорта громадянина України (особи, яка реєструється або одного з батьків (опікунів)), де вказано відомості про місце проживання.

Слід відмітити, що умовами прийому прописано, що особи звільнені з військової служби (у т.ч. демобілізовані), після 30 листопада 2015 року та особи, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби), мають право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі (за їх вибором).

Випускники 2016 року, які проживають на неконтрольованих Україною територіях, для участі у ЗНО мають обрати загальноосвітній навчальний заклад, де бажають здобути повну загальну середню освіту на території, що контролюється українською владою.

Закінчення реєстрації на пробне ЗНО – 30 січня 2016. А спробувати свої сили на пробному ЗНО можна в квітні місяці: з української мови і літератури – 2 квітня, а з іноземної мови, біології, географії, історії України, математики, фізики, хімії – 9 квітня.