20.07.2018 5588

Переваги навчання на факультеті агрономії

Факультет агрономії має тривалий історичний шлях – у 2018 йому виповнилося 150 років, і нині він є одним із найстарших факультетів такого спрямування в Україні та Європі. Започаткування факультету розпочалось з 1868 року, коли Головне училище садівництва було реорганізовано в Уманське училище землеробства і садівництва.

Нині до складу факультету, який акредитований за найвищим рівнем (здійснює підготовку бакалаврів, магістрів і докторів філософії за спеціальністю «Агрономія»), входять чотири кафедри:

  • рослинництва імені О. І. Зінченка (заснована 1868 р., завідувач професор А. О. Яценко);
  • загального землеробства (заснована 1922 р., завідувач доцент О. Б. Карнаух);
  • агрохімії і ґрунтознавства (заснована 1926 р., завідувач доцент В. І. Невлад);
  • генетики, селекції рослин та біотехнології імені І. П. Чучмія (заснована 1929 р., завідувач професор Л. О. Рябовол).

Крім цього, на кожній кафедрі працюють наукові лабораторії:

  • «Проблемна науково-дослідна лабораторія з оптимізації родючості ґрунту в плодоягідних насадженнях зі статусом наукової лабораторії масових аналізів» (керівник професор П. Г. Копитко);
  • «Наукова лабораторія генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур» (керівник професор Л. О. Рябовол);
  • «Навчально-науково-виробнича лабораторія біотехнології» (керівник В. М. Майборода);
  • «Науково-дослідна лабораторія «Оцінка якості ґрунтів і продукції рослинництва» (керівник професор Г. М. Господаренко);
  • «Проблемна лабораторія «Агроекологія польових культур» (керівник професор А. О. Яценко).

Високий рівень фахової підготовки випускників факультету забезпечують понад 50 висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, з яких 90% мають наукові ступені та вчені звання.

За час свого існування на факультеті підготовлено понад 14 тисяч агрономів, які зробили неоціненний вклад у розвиток сільськогосподарського виробництва й аграрної науки як різних регіонів України, так і далеко поза її межами. Серед наших випускників є три Герої України, два двічі Герої та 16 Героїв Соціалістичної Праці, доценти, професори, академіки, заслужені агрономи та заслужені працівники сільського господарства. Наш факультет закінчували колишні міністр радгоспів, голова Держагропрому України, посол України в Білорусі, радник посольств в Англії, США й Канаді, колишній президент Національної академії аграрних наук України, а також велика кількість керівників обласних і районних адміністрацій, агрохолдингів, великих підприємств, науково-дослідних установ, навчальних закладів.

Згідно щорічних рейтингів, що проводяться серед закладів вищої освіти, випускники факультету характеризуються високою фаховою підготовкою та мають високий рівень оплати праці. Такі результати свідчать про те, що на факультеті агрономії Уманського НУС освітні традиції вміло поєднуються з сучасними технологіями та підходами у навчанні, а кваліфікаційні характеристики випускників відповідають існуючим вимогам ринку працевлаштування.

Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії
Переваги навчання на факультеті агрономії