30.12.2014 7130

Наукове стажування з садівництва у Польщі

Уманський національний університет садівництва здійснює тісну співпрацю з закордонними вищими навчальними закладами, пропонуючи студентам і викладачам широкий спектр освітніх програм. Отримавши грант на стажування у Вроцлавському природничому університеті (Польща), я взяв участь у навчально-науковій програмі професора Станіслава Толпи в жовтні 2014 року.

Розкинувшись на мальовничих  берегах річки Одри, місто Вроцлав по праву називають студентським, адже тут навчається близько 300 тисяч молодих людей.

Вроцлавський природничий університет, котрий є спадкоємцем інтелектуального і наукового доробку львівських вишів і їх традицій – один з найкращих спеціалізованих ВНЗ у Польщі.

Головний корпус Вроцлавського природничого університету
Головний корпус Вроцлавського природничого університету

Упродовж жовтня на кафедрі садівництва природничо-технологічного факультету під керівництвом докторів наук Евеліни Гударовської та Марії Лічнар-Маланчук проходило моє стажування. 

Його метою було вдосконалення професійних викладацьких навичок відповідно до сучасних європейських стандартів, ознайомлення із методами роботи та перебігом навчального процесу і науково-дослідної роботи кафедри садівництва, а також відвідування наукових установ і передових господарств регіону.

Завдяки організованій кафедрою садівництва поїздці, разом з магістрантами природничо-технологічного факультету, я відвідав сортовипробувальну станцію у м. Збішов.

Разом з докторами Марією Лічнар-Маланчук і  Мартою Чапліцькою та магістрантами в дослідному саду станції сортовипробування
Разом з докторами Марією Лічнар-Маланчук і Мартою Чапліцькою та магістрантами в дослідному саду станції сортовипробування

У сприятливому для ведення садівництва південно-західному районі Польщі, поблизу Вроцлава, працівники станції в дослідному саду вивчають широкий сортимент плодових та декоративних рослини, у тому числі 86 сортів яблуні.

У рамках стажування я також відвідав розсадник родини Травінських поблизу міста Генриків, в якому на площі 20 га вирощують саджанці декоративних культур, переважно хвойних…

Шкілка саджанців у декоративному розсаднику Травінських
Шкілка саджанців у декоративному розсаднику Травінських

...унікальний сад площею 2,5 га на території Національного парку Столових гір у Центральних Судетах поблизу чеського кордону, який закладений у рамках програми збереження старих сортів плодових рослин. Живцевий матеріал для саду взято зі старих дерев яблунь, груш, вишні та волоського горіха, що знайдені на місці чотирьох покинутих ще на початку ХХ ст. сіл в Судетських горах. 

Колекційний сад старих сортів на території Національного парку Столових гір
Колекційний сад старих сортів на території Національного парку Столових гір

Під час поїздки до польського Інститутуту плодоовочівництва у м. Скерневіце ми спілкувалися з видатним польським науковцем, фахівцем з формування й обрізування плодових насаджень, професором Августином Мікою та ознайомилися з тематикою досліджень, що виконуються інститутом.

Елементи шпалери в молодому яблуневому саду польського Інституту плодоовочівництва
Елементи шпалери в молодому яблуневому саду польського Інституту плодоовочівництва
Формування крони яблуні
Формування крони яблуні

За надану можливість проходження стажування висловлюю подяку Уманському національному університету садівництва та кафедрі садівництва Вроцлавського природничого університету. 

Андрій Чаплоуцький,

 викладач кафедри  плодівництва і виноградарства

 

Error