09.11.2018 5250

Нас єднає наша мова

«Грамотність – як одна з рис успішного українця», – такий девіз сьогодні рухав студентами та викладачами Уманського національного університету садівництва, які виявили бажання написати радіодиктант національної єдності, приєднавшися до українців у різних куточках світу. Сам текст, згідно усталеної традиції, читав український лінгвіст Олександр Авраменко. Цьогоріч для диктанту було обрано тему тему «Крила України». І сам текст, до речі, був не з простих.

Студентів і викладачів університету садівництва привітала доцент кафедри української та іноземних мов Наталія Комісаренко, зазначивши, що саме сьогодні, в День української писемності та мови, вже 18 рік поспіль українці пишуть диктант по у різних куточках Земної кулі, куди розкидала їх доля.

Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова

Географія написання диктанту щороку збільшує свої обсяги, не маючи кордонів, а переможців може бути від двох до сотні. Написавши диктант, людина має надіслати його за адресою Українського радіо: Київ, Хрещатик, 26. Цього року відправити лист з текстом слід не пізніше 9 листопада поточного року за поштовим штемпелем

Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова

Університет підтримує гарні традиції та нові цікаві акції, спрямовані на розвиток особистості. Тож рівно об 11.30 на хвилі Українського радіо за київським часом диктор мелодійним чоловічим баритоном, не кваплячись, почав надиктовувати текст охочим поринути в акапельну хвилю Диктанту Національної Єдності. І всіх українців у той момент огортають неймовірні відчуття: гордості за свою мелодійну українську мову, згуртованості, рівності та єдності.

Не виникає сумніву – наші викладачі та студенти обов’язково потраплять до сотні переможців і будуть винагороджені славою та подарунками наприкінці грудня поточного року. І велика вдячність всім, хто прийшов писати диктант, адже не заради подарунків, а в ім’я любові до рідної мови ми пишемо ці рядки: «Власне, сила наша в тому, що нас багато і ми різні».

Однак написання диктанту єдності стало не єдиним заходом в Уманському НУС, присвяченому Дню української писемності та мови.

Починаючи з 5 листопада в Уманському НУС вирував Тиждень української мови, організаторами якого виступила кафедра української та іноземних мов.

Розпочали дійство 5 листопада з зустрічі зі справжнім майстром слова, членом Національної спілки письменників України Мариною Павленко, яка ознайомила студентів І-ІІ курсів Уманського НУС зі своєю творчістю: етапами становлення творчого шляху, літературними здобутками, роллю підтримки сім’ї у досягненні професійних вершин та питаннями української мови у сучасному контексті.

Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова

6 листопада відбувся І етап ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, у якому призові місця розподілилися наступним чином: І місце – Дрозд Аліна, студентка 11-ма групи факультету економіки і підприємництва; ІІ місце – Чаплюк Дар’я, студентка 11-ф групи факультету економіки та підприємництва; ІІІ місце – Олійник Анастасія, студентка 21-гр групи факультету менеджменту.

Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова

7 листопада викладачі та студенти інженерно-технологічного факультету, факультетів садово-паркового господарства, агрономії, економіки та підприємництва, під керівництвом організаторів – колективу кафедри української та іноземних мов, взяли участь у мовно-літературному конкурсі «Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова…», який об’єднав справжніх моволюбців і шанувальників рідного слова.

Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова

Напередодні Дня української писемності та мови студентська молодь університету згуртувалася в рамках проведення інтелектуальної гри під назвою «Мова – коштовний скарб народу», де за звання кращих знавців української мови змагалися команди факультетів менеджменту, економіки і підприємництва та інженерно-технологічного. У напруженій боротьбі перемогу здобула команда «Нон-Стоп» факультету менеджменту, друге місце посіла команда «Українці» факультету економіки і підприємництва, третє – команда «Депутати» інженерно-технологічного факультету.

Нас єднає наша мова
Нас єднає наша мова

А Науковою бібліотекою університету було проведено книжкову виставку «Рідна мова – життя духовного основа» та майстер-клас з написання листів і афоризмів дерев’яними ручками з залізними перами, під час якого до музею «Библіотеки Уманскаго средняго училища садоводства и земледълія 1844-1922» завітали студенти 11 групи факультету менеджменту (куратор кандидат педагогічних наук Людмила Мовчан).

Саме так, ми різні, але – разом. і це робить нас сильними, є невід’ємною частиною нації в цілому. Це дає нам крила «.. робити свою справу з любов’ю, відчувати політ, і тоді, обов’язково, – мрії здійсняться!».

Прес-центр Уманського НУС