18.04.2018 4786

Народному самодіяльному ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» Уманського національного університету садівництва – 30 років!

Народному самодіяльному ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» Уманського національного університету садівництва – 30 років!
Народному самодіяльному ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» Уманського національного університету садівництва – 30 років!

Ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» створений в Уманському сільськогосподарському інституті у 1988 році. До його складу ввійшли викладачі, співробітники та студенти.

Метою діяльності колективу є популяризація та пропаганда народного співу на високому художньому рівні, виховання художньо-естетичного смаку та розвиток народної творчості.

Засновником і першим керівником ансамблю стала Світлана Калінська - Цирліна, концертмейстром та організатором оркестрової групи –  заслужений працівник культури України Юрій Пономарьов, який згодом очолив колектив. Керівництво танцювальною групою здійснював заслужений працівник культури України Вадим Костриця.

З 2009 року художнім керівником ансамблю є Світлана Берднікова, а концертмейстром і керівником оркестрової групи Олександр Бердніков.

До репертуару колективу входять обробки народних пісень і твори сучасних українських композиторів.

За високий рівень виконавської майстерності, художньо-естетичний смак, пропаганду та розвиток української народної творчості, значні успіхи у популяризації аматорського мистецтва ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» у 1990 році було присвоєно звання «Народний самодіяльний».

За період своєї творчої діяльності ансамбль часто виступав на сценах м. Києва та м. Черкаси, брав участь у загальноміських заходах, є незмінним учасником університетських дійств.

Протягом усього періоду функціонування колектив зібрав яскраву палітру досягнень:

лауреат Всеукраїнського фестивалю художньої творчості серед колективів аграрних вищих навчальних закладів України «Софіївські зорі»;

переможець ІІІ Всесоюзного фестивалю народної творчості;

переможець обласного фестивалю «Золота осінь»;

учасник республіканської телепередачі «Надвечір’я»;

призер VIII Всеукраїнського фестивалю-конкурсу колективів народного хорового співу імені Порфирія Демуцького (м. Київ);

учасник Всеукраїнського фестивалю Української народної пісні імені Юрія Штельмаха (м. Чорноморськ).

Колектив також побував на гастролях у Польщі, брав участь у створенні художньо-документального українсько-польського фільму «Квіти торговиці», у святкуванні 200-річчя Національного дендрологічного парку «Софіївка», був запрошений на зйомки телепередач «Мистецька палітра» та «Folk-music».

Концертною програмою «Хлібодарів» насолоджувалися у Національному палаці мистецтв «Україна» (м. Київ) та палаці «Дружби народів» (м. Черкаси), де талановиті учасники гідно представили університетську родину Уманського НУС.

У 2011 р. на базі ансамблю був проведений обласний семінар - майстер клас по хору для художніх керівників хорових колективів Черкаської області.

Під час гастролей учасники колективу мали змогу не лише виступати на великих сценах, а й познайомитися з багатьма цікавими людьми: віч-на-віч зустрітися з відомими артистами Української естради, такими, як Тіна Кароль, Михайло Поплавський, Віктор Павлік, Антоніна Матвієнко, Юрій Горбунов, Віталій Козловський, Оксана Пекун, Олесь Харченко, Злата Огневич.

Тож бути учасником Народного самодіяльного ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» – це не лише успішно розвивати та реалізовувати свої таланти, а й долучитися до мистецького життя України та зарубіжжя, здобути гарних друзів і сповнитися яскравими емоціями!

Прес-центр Уманського НУС