27.11.2015 2418

Абіт-консультант. Особливості вступної кампанії 2016

У житті кожного абітурієнта є два ключових моменти: ЗНО та вступна кампанія. Як показує практика, незнання або нерозуміння особливостей вступної кампанії призводить до втрати можливості здобути вищу освіту за кошти державного бюджету чи взагалі стати студентом вищого навчального закладу. Що ж особливого приготувала вступна кампанія 2016 для вступників? Поговоримо про це.

Вступ у 2016 році до вищих навчальних закладів на всі освітньо-кваліфікаційні рівні відбуватиметься згідно нового єдиного Переліку галузей та спеціальностей.

На навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра, а також магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань, прийматимуться вступники з повною загальною середньою освітою за результатами ЗНО-2016 з урахуванням середнього балу атестата та балу за особливі успіхи та/або балу за успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

Будуть прийматися сертифікати ЗНО, видані лише у 2016 році.

Однією з особливостей є те, що абітурієнти, які вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання, подаватимуть заяви про вступ лише в електронній формі. Вони матимуть можливість подати до п’ятнадцяти заяв на п’ять спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти. Для вступу на контрактну форму навчання можна подавати необмежену кількість заяв.

Відповідно до правил прийому діятиме система пріоритетності заяв, а розподіл вступників по ВНЗ, з урахуванням їх пріоритетів, здійснюватиме Єдина державна електронна база з питань освіти.

Також змінено розклад вступної кампанії 2016. Зокрема, початок прийому пакету документів на денну форму навчання відбудеться 11 липня. Завершення прийому заяв та документів від вступників, які вступають на основі ЗНО-2016 – 27 липня. Оголошення рекомендацій на місця держзамовлення – 1 серпня.

У 2016 році зберігається «перехресний вступ» – можливість вступати до магістратури за спеціальністю, за якою студент не навчався на бакалавра.

Крім того, законодавчо передбачено, що всі університети повинні мати свої веб-сайти, на яких має міститися повна та достовірна інформація про Правила вступу, Положення про умови прийому та рішення приймальної комісії.

Якщо у Вас виникають запитання і Ви бажаєте обговорити особливості вступної кампанії 2016, звертайтесь до приймальної комісії Уманського НУС за номерами телефону: (04744) 3 07 32, (067) 477-80-85, (093) 634-37-16, (099) 929-90-73.

Абіт-консультант. Особливості вступної кампанії 2016
Абіт-консультант. Особливості вступної кампанії 2016

Тетяна Кравченко,

фахівець підготовчого відділення