29.06.2015 4365

28 червня – День Конституції України

Важливий етап у розвитку українського суспільства і держави – прийняття 28 червня 1996 року нової Конституції, що проголосила Україну суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Вперше за час конституційного розвитку України Конституція закріпила положення про визнання людини, її життя і здоров’я, честі й гідності, недоторканості і безпеки в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини визнано головним обов’язком держави.

Найуспішніше розвивається та суспільна система, в якій найбільш повно розкривається творчий потенціал людини. Саме вільна, відповідальна особа є головною рушійною силою сучасної цивілізації, творцем всіх суспільних відносин – політичних, економічних, соціальних, правових, етнічних, конфесійних, наукових, культурних.

28 червня – День Конституції України
28 червня – День Конституції України
Конституція 1996 року дала поштовх для продуктивного розвитку усіх галузей національного законодавства, увійшла у суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. ЇЇ найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Україна розпочинається з кожного з нас. І ми повинні збудувати країну, в якій будуть створені умови для всебічного розвитку кожної людини, де б панували демократія, право, закон і справедливість.

Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становлення достатку в кожній сім’ї, міцніє почуття гордості за свою країну.

У читальній залі №1 Наукової бібліотеки діє книжкова виставка, приурочена до Дня Конституції України «Є право – значить є надія». Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду. 

                                                    Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар Наукової бібліотеки