10.03.2015 951

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Агрономія»

Подію завершено

10 березня 2015 року о 14:00 в аудиторії 54 відбудеться І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Агрономія».

До участі в олімпіаді запрошуються студенти ІV та V курсів.

Орієнтовні питання для учасників

1. АГРОХІМІЯ

1. Азотні добрива, їх класифікація, перетворення в ґрунтах та особливості застосування.

2. Фосфорні добрива, їх класифікація, перетворення в ґрунтах та особливості застосування.

3. Калійні добрива, їх класифікація, перетворення в ґрунтах та умови ефективного застосування.

4. Комплексні добрива, їх класифікація, агрохімічна характеристика, економічне та агротехнічне значення.

5. Мікродобрива, їх види та способи ефективного застосування.

6. Органічні добрива, їх види, хімічний склад та особливості застосування.

7. Методи хімічної меліорації кислих та засолених ґрунтів. Хімічні меліоранти, їх характеристика. Розрахунок норм хімічних меліорантів.

8. Методи розрахунку норм добрив під прогнозований врожай.

9. Особливості застосування добрив в умовах зрошення.

10. Підживлення озимих культур залежно від умов перезимівлі.

2. ЗАХИСТ РОСЛИН

1. Видовий склад шкідників зернових культур, що пошкоджують колос і зерно в ньому.

2. Особливості розвитку та харчова спеціалізація горохової зернівки.

3. Характерні ознаки пошкодження рослин буряків жуками і личинками бурякової щитоноски.

4. Біологічні особливості розвитку та особливості заходів захисту пшениці від жовтої іржі пшениці.

5. Рак картоплі – особливості розвитку та заходи захисту від нього.

6. Пероноспороз гороху – типові ознаки ураження патогеном та заходи захисту від нього.

7. Найбільш шкідливі і поширені шкідники, хвороби і бур’яни в посівах пшениці озимої, ячменю ярого та інтегрований захист від них культур.

8. Найшкодочинніші хвороби, шкідники і бур’яни в посівах цукрових буряків та інтегрований захист від них культури.

9. Основні хвороби, шкідники і бур’яни в посівах ріпаку ярого та озимого, система захисту від них культур.

10. Інтегрований захист кукурудзи від шкідників, хвороб і бур’янів, що є найшкодочиннішими в посівах даної культури.

3. ЗЕМЛЕРОБСТВО

1 Закони землеробства та їх використання в сучасному землеробстві.

2.  Класифікація бур'янів.

3.  Наукові основи сівозмін (фізичні, хімічні, біологічні і економічні причини необхідності чергування культур).

4. Класифікація сівозмін.

5. Пари, їх класифікація, роль і місце у сівозмінах.

6. Роль проміжних посівів у сівозмінах.

7. Класифікація механічного обробітку ґрунту.

8. Системи зяблевого обробітку ґрунту.

9. Система весняного допосівного обробітку ґрунту під культури раннього, середнього і пізнього строків сівби.

10. Наукові основи та шляхи мінімалізації механічного обробітку ґрунту.

4. КОРМОВИРОБНИЦТВО

1. Визначення поняття «зелений конвеєр». Типи зелених конвеєрів та їх характеристика. Принципи організації зеленого конвеєра.

2. Озимі капустяні кормові культури (ботанічна та морфологічна характеристика, біологічні особливості). Технологія вирощування і збирання (однієї з озимих культур на вибір).

3. Ярі капустяні кормові культури, їх ботанічна та морфологічна характеристика і біологічні особливості. Технологія вирощування і збирання (однієї з ярих культур на вибір).

4. Багаторічні злакові кормові культури, їх ботанічна та морфологічна характеристика і біологічні особливості. Технологія вирощування і збирання (на вибір 2-3 види багаторічних злакових трав).

5. Багаторічні бобові кормові культури, їх ботанічна та морфологічна характеристика і біологічні особливості. Технологія вирощування і збирання (на вибір 1-2 види багаторічних бобових культур).

6. Нові кормові культури, можливість їх використання в системі кормовиробництва. Технологія вирощування і збирання (на вибір 1-2 види).

7. Природні кормові угіддя, їх роль у кормовиробництві регіону. Шляхи підвищення продуктивності природних кормових угідь та їх раціонального використання.

8. Культурні пасовища. Принципи створення культурних пасовищ. Підбір компонентів для травосумішок. Догляд за посівами, шляхи підвищення їх продуктивності. Організація раціонального використання культурних пасовищ.

9. Озимі бобово-злакові суміші. Їх господарська і кормова характеристики. Особливості технологій вирощування та використання на зелений корм.

10. Насінництво лукопасовищних трав. Особливості вирощування насінників (на прикладі одного із видів злакових та бобових багаторічних трав).

 

5. РОСЛИННИЦТВО

1. Етапи органогенезу зернових злакових культур, їх зв’язок із фенофазами та періодами вегетації.

2. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення посівних якостей (енергія проростання, лабораторна схожість, маса 1000 насінин і  життєздатність).

3. Посів як фотосинтезуюча система. Фотосинтетично активна радіація. Продуктивність фотосинтезу. Засвоєння ФАР і продуктивність культур.

4. Причини загибелі озимих злакових культур та їх характеристика. Методи визначення стану зимівлі та перезимівлі, їх характеристика.

5. Біологічні особливості, інтенсивна технологія вирощування озимих жита, пшениці або тритикале (на вибір) в одній із зон (Полісся, Лісостеп, Степ).

6. Біологічні особливості, інтенсивна технологія вирощування ранніх ярих зернових культур (на вибір – пшениця яра, ячмінь ярий) в одній із перерахованих зон (Полісся, Лісостеп, Степ).

7. Біологічні особливості, інтенсивна технологія вирощування кукурудзи на зерно в одній із зон (Полісся, Лісостеп, Степ).

8. Біологічні особливості, інтенсивна технологія вирощування гороху, сої, люпину білого чи жовтого в розрізі зон вирощування тієї чи іншої з названих культур на вибір.

9. Біологічні особливості, інтенсивна технологія вирощування соняшнику (Лісостеп чи Степ – на вибір).

10. Способи сівби польових культур, теоретичне обґрунтування та порівняльна характеристика і практичне значення кожного з них.

 

6. СЕЛЕКЦІЯ І НАСІННИЦТВО

1. Класифікація сортів за походженням та способом виведення.

2. Внутрішньовидова гібридизація і використання її в селекції рослин.

3. Принципи відбору батьківських пар. Типи схрещувань.

4. Віддалена гібридизація. Труднощі при її проведенні та шляхи подолання.

5. Мутагенез в селекції с.-г. культур. Типи мутацій. Мутагенні чинники.

6. Гетерозис та його використання в селекції. Методи отримання інцухтліній. Значення цитоплазматичної чоловічої стерильності в селекції на гетерозис.

7. Сортовий та насіннєвий контроль у рослинництві.

8. Технологія вирощування насіння польових культур у насінницьких господарствах.

9. Індивідуальний добір. Його застосування в селекційному процесі та в насінництві.

10. Сортозаміна та сортооновлення. Значення та строки проведення.

Найближчі події