16.03.2015 5743

XVI Всеукраїнська студентська олімпіада з плодоовочівництва і виноградарства: практичний тур з виноградарства

Якість фахівця значною мірою визначається його вмінням успішно застосовувати набуті під час навчання навички в практичній діяльності. Саме таку можливість – демонстрацію своєї майстерності з виконання щеплення й обрізування винограду, – мали змогу довести учасники олімпіади під час практичного туру.

Перша частина конкурсу полягала у проведенні щеплення винограду способом поліпшеного копулірування "на ребро". Про особливості, порядок і правила виконання завдання розповів член журі, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Манзій В.В.

З особливостями виконання завдання знайомить доцент Віталій Манзій (Уманський НУС)
З особливостями виконання завдання знайомить доцент Віталій Манзій (Уманський НУС)

Кожен учасник отримав секатор, ніж для щеплення, підщепи, живці та плівку, необхідні для роботи.

Підбір необхідних для щеплення компонентів
Підбір необхідних для щеплення компонентів

Для об'єктивності оцінювання конкурсних завдань мандатна комісія провела шифрування учасників, після чого вони приступили до роботи. На виконання завдання відведено п’ять хвилин часу.

Шифрування учасників практичного туру з щеплення винограду
Шифрування учасників практичного туру з щеплення винограду
Виконання щеплення винограду способом поліпшеного копулірування "на ребро"
Виконання щеплення винограду способом поліпшеного копулірування "на ребро"
Оцінювання результатів щеплення проводять члени журі (зліва – направо) Олексій Івакін, Харківський НАУ і Віталій Манзій, Уманський НУС
Оцінювання результатів щеплення проводять члени журі (зліва – направо) Олексій Івакін, Харківський НАУ і Віталій Манзій, Уманський НУС

Комісією в складі членів журі – фахівців з виноградарства, доцента кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС В.В. Манзія та ст. викладача кафедри плодоовочівництва і зберігання Харківського НАУ О.В. Івакіна, проведено оцінювання представлених зразків щеплень, за результатами якого визначено переможців:

І місце – Гудзікевич Павло (Уманський НУС);

ІІ місце – Яцура Юрій (Уманський НУС);

ІІІ місце – Мельник Яків (Харківський НАУ).

Продовженням практичного туру з виноградарства стало обрізування кущів винограду (поза конкурсом, участь за бажанням).

Робота журі під час конкурсу з обрізування винограду
Робота журі під час конкурсу з обрізування винограду

Комісією журі у тому ж складі проведено оцінювання конкурсантів за критеріями встановлення навантаження куща вічками, довжини обрізування лози, формування плодової ланки тощо. Переможців (І місце – Карачун Віталій (Харківський НАУ), ІІ місце – Виноградов Андрій (Харківський НАУ), ІІІ місце – Кльось Ольга (Львівський НАУ) нагороджено заохочувальними призами від провідних на аграрному ринку України компаній «Нунемс» і «Сингента».

Доцент кафедри плодівництва і виноградарства В.В.Манзій,

науковий співробітник кафедри плодівництва і виноградарства Л.М.Худік

(фото Л.М.Худік)