19.03.2015 5874

XVI Всеукраїнська студентська олімпіада з дисципліни «Плодоовочівництво і виноградарство»: практичне завдання з плодівництва

11-13 березня на базі Уманського національного університету садівництва відбувся ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади з плодоовочівництва і виноградарства. Практичне завдання з плодівництва полягало у проведенні післясадивного обрізування саджанців з метою забезпечення формування об’єму крони для подальшого плодоношення.

Розпочався конкурс із пояснення учасникам олімпіади членами журі, фахівцями з плодівництва доцентами кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС Петром Головатим, кафедри садівництва НУБіПУ Володимиром Сіленком та кафедри плодоовочівництва і виноградарства Львівського НАУ Богданом Гульком особливостей та умов виконання завдання.

Учасникам було надано п’ять однорічних саджанців яблуні різних конструкцій та один саджанець абрикоса. Яблуня представлена у вигляді двох найбільш розповсюджених форм крони для всіх областей України – розріджено-ярусної та стрункого веретена. Імітований процес обрізування забезпечувався використанням підручних засобів – прищепок для позначення необхідного місця зрізу та, за необхідності, – лінійки для визначення потрібної висоти надштамбової зони.

Конкурс проходить Юрій Яцура, Уманський НУС
Конкурс проходить Юрій Яцура, Уманський НУС

Довжину пагона вимірює Карачун Віталій, Харківський НАУ
Довжину пагона вимірює Карачун Віталій, Харківський НАУ
Обрізування саджанця абрикоса виконує Ольга Кльось, Львівський НАУ
Обрізування саджанця абрикоса виконує Ольга Кльось, Львівський НАУ

Кращим у цьому конкурсі став Юрій Яцура (Уманський НУС), друге місце здобула Наталія Голич (Львівський НАУ), третє місце – за Павлом Гудзікевичем (Уманський НУС).

Вміння практичного застосування способів обрізування – основний критерій формування фахівця з садівництва, а тому вітаємо переможців та зичимо подальшого вдосконалення професійних навичок.   

Петро Головатий, член оргкомітету,

доцент кафедри плодівництва і виноградарства,

Людмила Худік, науковий співробітник кафедри плодівництва і виноградарства